KBT inte bättre än medicin vid depression
För att minska risken för återfall brukar många patienter som haft flera depressioner få antidepressiv medicin under en längre period än de som endast haft en depression. Men många patienter vill ha alternativ till läkemedelsbehandling, skriver Anders Hansen, specialistläkare i psykiatri, i Läkartidningen.
Nu har brittiska forskare undersökt hur väl mindfulness-baserad kognitiv beteendeterapi (KBT) står sig i jämförelse med antidepressiva tabletter. I studien ingick drygt 400 patienter som haft minst tre depressiva episoder och som alla fått farmakologisk behandling. Hälften av deltagarna fick fortsätta sin läkemedelsbehandling medan den andra hälften fick trappa ner på medicinen samtidigt som de fick KBT-behandling en gång i veckan i åtta veckor.
Lika stor risk för återfall vid KBT som medicin
Vid uppföljningen två år efter studien syntes ingen skillnad i återfallsrisk mellan de båda grupperna: runt hälften av deltagarna i båda grupperna hade fått nya depressioner. KBT är alltså varken bättre eller sämre än läkemedel när det kommer till att förhindra återfall i depression. ”Ytterligare en slutsats är att KBT inte är mer kostnadseffektivt än farmakologisk behandling, något som ibland har hävdats”, skriver Anders Hansen.
Vidare hänvisar han till metaanalyser som visat att det är mycket viktigt att fortsätta med antidepressiv behandling vid återkommande depressioner, eftersom risken för återfall tycks minska med omkring två tredjedelar om patienten fortsätter med tabletter jämfört med om hen varken får terapi- eller tablettbehandling.
Upplever du att KBT är bättre eller sämre än läkemedelsbehandling vid depression? Kommentera gärna direkt under artikeln.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu