Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Hjärnmolekyl styr drogberoende

Annons

En särskilt molekyl i hjärnan verkar påverka kroppens förmåga att skydda sig mot drogberoende. Det visar en ny studie som publiceras i tidskriften Nature. Förhoppningen är att den nya upptäckten i förlängningen kan leda till en helt ny typ av behandling för narkomaner, rapporterar Vetenskapsradion.

I studien har hjärnorna på kokainberoende råttor undersökts. Först fick de lära sig att trampa på en pedal för att få tillgång till kokain, något som de lärde sig ganska snabbt. I takt med att de blev allt mer beroende kunde forskarna se att en viss molekyl ökade i råttornas hjärnor. Det handlade om ett så kallat mikro-RNA, med nummer 212, som visade sig vara inblandad i hjärnans eget försvar mot kokainberoende, och sannolikt även andra typer av drogberoende. Forskarna bakom studien ökade mängden mikro-RNA 212 i råttornas hjärnor, och tydliga skillnader märktes.
– Man ser då att det har en skyddande effekt för råttorna, som alltså kommer att ta mindre kokain. Gör man däremot tvärtom, att man sänker nivåerna av mikro-RNA 212 i råttornas hjärnor, så kommer de att ta mer kokain, säger David Engblom, docent vid avdelningen för cellbiologi vid Linköpings Universitet, och som forskar just om mekanismerna bakom drogberoende, till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Med stor sannolikhet återfinns den här typen av mikro-RNA även i människans hjärna, och beroende på hur mycket man har av den skulle kunna vara avgörande för hur lätt man fastnar i ett drogberoende. I framtiden skulle det innebära att om man kan få en drogberoende persons hjärna att producera mer av den här typen av molekyl, så skulle man kanske kunna minska drogberoendet. Men dit är vägen fortfarande lång, menar David Engblom.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.