Fler söker hjälp mot spelmissbruk
Under sommaren har allt fler samtal kommit in till behandlingshem från desperata anhöriga som är oroliga för sina nära och kära som visar tendens på spelberoende. Men samtidigt finns det ingen hjälp att få i många kommuner runt om i landet.
– De flesta som ringer oss är föräldrar med barn i 19-årsåldern – unga killar – som spelar bort sina pengar, säger Roger Thörn, föreståndare på Kolmårdens Behandlingshem, till TT.
Det är bara i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö där det finns särskilda grupper som arbetar med problematiken, men samtidigt är det många gånger föräldrar som bor i kommuner som saknar behandling för spelmissbruk som kontaktar Kolmårdens behandlingshem. Även på behandlingshemmet Game Over i Linköping, som främst inriktar sig på spelmissbruk, har man märkt av ökat tryck under sommaren. På de spelberoendeteam som finns inom öppenvården i Stockholm, Göteborg och Malmö har man däremot inte märkt av någon ökning av antalet hjälpsökande. Projekten delfinansieras av Folkhälsoinstitutet och är ganska okända för många. I Stockholm lever teamen helt på pengar från Folkhälsoinstitutet men vid årsskiftet upphör anslagen och då kan det vara slut på behandlingen av spelmissbruk i Stockholms län.
– Vi har inte fått besked om att arbetet fortsätter inom den ordinarie beroendevården, så vi avvecklar våra grupper nu. Om landstinget inte tar över kommer många snart att stå helt utan hjälp, säger Anders Tengström, forskningschef på Maria Ungdom i Stockholm.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu