Dyrare än trafikolyckor när schizofrenisjuka inte medicinerar
Trots att schizofreni är en sjukdom som bara drabbar runt 1 procent av befolkningen räknar WHO med att samhällets samlade kostnader för schizofreni är högre än för trafikolyckor. Det beror till stor del på att schizofrenipatienterna inte tar sin medicin som de fått utskriven. En avhandling av Cecilia Brain vid Sahlgrenska akademin visar att mer än var fjärde patient inte tar sin medicin som de ska.
– Min slutsats är att sjukvården bör bli bättre på att följa upp det faktiska medicinintaget hos schizofrena, till exempel genom att räkna piller vid regelbundna återbesök. En annan viktig faktor är patientens och de närståendes attityd till läkemedel. Den enskildes funktionsnivå spelar också in. Men en mer strukturerad information och en god allians mellan sjukvårdspersonal och schizofrenipatienter kan ha positiv effekt på attityder, säger Cecilia Brain i ett pressmeddelande.
Hennes studie visar också att många patienter känner sig stigmatiserade och diskriminerade i olika sociala sammanhang, men även av psykiatrisk sjukvårdspersonal.
– Den påtagliga sociala stigmatiseringen är svår nog, men lika många patienter upplevde en känsla av att alltid behöva vara på sin vakt på grund av förväntad diskriminering till följd av sin schizofreni. Denna mera dolda stigmatisering uppfattas som ännu tyngre att bära, och leder till dålig självkänsla och undvikande av sociala sammanhang och situationer i vardagen. Men det är naturligtvis än mer uppseendeväckande att så många schizofrena upplever sig diskriminerade av personer de möter i vården, säger Cecilia Brain.
Hennes slutsats är att psykosvården behöver bli bättre på att få patienterna att faktiskt ta sin medicin samt arbeta för att minska stigmatiseringen och öka integreringen av personer med schizofreni i samhället.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu