Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Användandet av sociala medier kan orsaka sömnproblem och depression

Tar du med dig surfplattan eller mobilen när du går till sängs? Då är du långt ifrån ensam. En ny undersökning visar att sju av tio ibland har sömnsvårigheter – något som enligt dem själva kan bero på känslan av att ständigt vilja vara närvarande i sociala medier.
Annons

Försäkringsbolaget If har låtit göra en undersökning bland 3 000 personer där det framgår att sju av tio har problem med sömnen. En tredjedel av unga i åldersgruppen 15-29 menar att det kan vara sociala medier som är boven i dramat. Det rapporterar SVT Nyheter.

Av enkätundersökningen framgår det att 82 procent av deltagarna i den unga gruppen tar med sig digitala prylar till sängen när de gått och lagt sig. De unga uppger också i undersökningen att de vill ha teknik som kan stänga av sociala medier efter att man gått och lagt sig.

Ljuset från skärmen stör nattsömnen

SVT Nyheter har intervjuat Torbjörn Åkerstedt, professor på Karolinska institutet, som menar att själva användandet av sociala medier medför att hjärnan går upp i varv när den i själva verket behöver varva ned för att vi ska få en bra sömn.

Annons
Annons

Torbjörn Åkerstedt menar också att ljuset från digitala skärmar kan störa sömnen eftersom det blå ljuset som skärmarna avger lurar vår kropp att tro att det är dag då sömnhormonet melatonin trycks ned.

En störd nattsömn bådar enligt professorn inte gott för de ungas hälsa. 

– De kommer framför allt fungera sämre i skola och arbete. För det andra kommer de vara på sämre humör. Sen har vi också långsiktiga effekter på hälsa, säger Torbjörn Åkerstedt till SVT Nyheter.

Sömnbrist kan leda till depression

Sömnsvårigheter och sömnbrist kan orsaka exempelvis ångest, depression och utbrändhet men också leda till fysiska besvär som till exempel hjärt- och kärlsjuksom och diabetes.

Annons
Annons

Tar du med dig surfplatta eller mobil till sängen när det är dags att gå och lägga sig? Har du blivit beroende av sociala medier? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.