Riskgränser för alkohol
Det går inte att ange en gräns för när alkoholkonsumtion är riskfri, men ju mindre alkohol man dricker desto mindre risk för skada, sjukdom och förtida död.
Konsumtion – definitioner
1 standardglas | 12 g alkohol |
1 standardglas | En flaska starköl (33 cl, 5 procent |
1 standardglas | Ett glas bordsvin (12–15 cl) |
1 standardglas | En grogg (knappt 4 cl sprit) |
Riskgränser för alkoholrelaterade besvär
Det går inte att ange en gräns för när alkoholkonsumtion är riskfri, men ju mindre alkohol man dricker desto mindre risk för skada, sjukdom och förtida död.
Risken varierar mellan olika personer och beror bland annat på ålder, dryckesmönster och hälsoläge. Det finns dock tillfällen då alkohol bör undvikas helt, till exempel före 18 års ålder, vid graviditet och inför en operation.
Mängden alkohol som anges som riskbruk är:
- Tio eller fler standardglas alkohol i veckan
- Fyra eller fler standardglas alkohol vid ett tillfälle en gång i månaden eller oftare
Om man har ett riskbruk av alkohol bör man fundera på, och eventuellt försöka minska, sitt alkoholbruk.