Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Skräpmat lika beroendeframkallande som heroin

Annons

För första gången någonsin kan nu forskare visa att mat, eller det som vi brukar kalla skräpmat, kan ha samma fysiska beroende som kokain och heroin. Samma biokemiska mekanismer som får vissa att falla in i missbruk av tunga droger förklarar även varför andra äter sig feta. Det är forskare från The Scripps Research Institute i USA, som nu för första gången någonsin har kunnat visa att matberoende i vissa fall kan vara lika svårt att sluta med som droger. Skräpmat kan nämligen rubba den kemiska balansen i vår hjärna på samma sätt som tunga droger gör. Att stoppa i sig dålig mat blir ett beroende, något som den som drabbas helt tappar kontrollen över.

I studien, som publiceras i tidskriften Nature Neuroscience, har forskare kunnat se att när&nbspmöss, som serverades skräpmat, utvecklade fetma så förändrades samtidigt den biokemiska balansen i hjärnans belöningssystem. Mössen utvecklade snabbt ett tvångsmässigt ätbeteende och åt stora mängder av maten tills de blev kraftigt överviktiga. Samtidigt kunde forskarna se hur den kemiska balansen i råttornas hjärnor förändrades, att det så kallade belöningssystemet i hjärnan blev allt mer okänsligt.

Annons
Annons

Förändringen i de matmissbrukande råttornas kemiska balans visade sig se likadan ut som hos råttor som fått kokain eller heroin.
– Råttorna försökte alltid äta den sämsta sortens mat, säger en av forskarna bakom studien, professor Paul J Kenny. När vi tog bort skräpmaten från råttorna och försökte få dem att äta mer hälsosam mat så vägrade de att äta. Deras sug efter den dåliga maten var så starkt att råttorna valde att svälta sig själva i två veckor hellre än att äta bra mat.

&nbspRåttorna utsattes även för elektriska stötar när de åt skräpmat, men trots det obehaget valde råttorna ändå att fortsätta att äta.
– Detta visar vad vi och många andra misstänkt, att överkonsumtion av den här typen av mat triggar igång vissa system i hjärnan vilket kan leda till ett tvångsmässigt ätande. Samma mekanismer som ligger bakom drogberoende kan även förklara fetma, säger professor Paul J Kenny, till Sveriges Television.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.