Samtal får många att dricka mindre
Numera ställer över hälften av allmänläkarna och distriktssköterskorna frågor till patienterna om deras alkoholvanor. Enligt forskning sänker en av sex med så kallat riskbruk sin konsumtion om de får frågor om sitt drickande. Det var redan 2004 som Riksbruksprojektet startade, där målsättningen är att läkare och sjuksköterskor i primärvården och företagshälsovården ska lära sig att ställa frågor till patienterna om hur mycket och hur ofta de dricker alkohol. Färska siffror visar nu att omkring 60 procent av alla läkare, sjuksköterskor och barnmorskor fått utbildning i att ha motiverande samtal med patienterna.
– Drickandet minskar hos patienter när vårdpersonal uppmärksammar riskerna med att dricka för mycket. Det borde inte vara konstigare än att fråga om rökning och motion. Man kan också uttrycka det så att patienten inte ska undanhållas viktig information om hur hälsan påverkas av alkohol, säger Svante Pettersson på Folkhälsoinstitutet som leder projektet. 
En jämförelse mellan 2006 och 2009 visar att vårdpersonal är bäst på att ställa frågor om alkoholvanorna inom företagshälsovården.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu