Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkemedelsmissbruk ökar

Över tolv procent av svenskar över 12 år har missbrukat receptbelagd medicin. Det visar en omfattande studie av läkemedelsmissbruk i Europa.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-12

Annons

Studien, vars resultat nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften BMC Psychiatry, undersökte förekomsten av läkemedelsmissbruk i fem europeiska länder - Danmark, Tyskland, Storbritannien, Spanien och Sverige. Drygt 22 000 personer i åldrarna 12 till 49 år var inkluderade och resultatet visar att missbruk av beroendeframkallande läkemedel ökar och riskerar att utvecklas till ett stort folkhälsoproblem i Europa, liksom det har gjort i USA. Det menar Anders Håkansson, docent i beroendemedicin vid Lunds universitet och läkare på Beroendecentrum i Malmö, Psykiatri Skåne.

Kräver vaksamhet och åtgärder

Studien visar att 11 till 12 procent av svenskarna har missbrukat lugnande medel och starka smärtstillande preparat. Dessutom har 6 procent någon gång missbrukat ADHD-läkemedel. Missbruket skapar ett beroende med risk för psykiatriska problem som följd.

- Men trenden i USA är att missbruk av narkotikaklassade läkemedel blir en allt vanligare dödsorsak än bruket av traditionella illegala droger. Även i Sverige kan vi se att läkemedel ofta förekommer hos personer som har avlidit på grund av överdoser, säger Anders Håkansson och fortsätter:

Annons
Annons

- Vi måste fortsätta arbeta med en restriktiv och mer välriktad förskrivning av narkotikaklassade preparat, som tar hänsyn till riskerna för individer och deras omgivning. Framför allt behöver smärttillstånd och psykiatriska sjukdomar och problem behandlas med evidensbaserade metoder och med rätt behandling till rätt person, så att man undviker att snabbt hamna i förskrivning av alltför tunga läkemedel. Dessutom behövs behandlingsstudier för att utveckla mer evidensbaserad behandling av läkemedelsberoende.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.