Alkoholdrickande medför mer risker för äldre
Alkoholkonsumtionen bland äldre ökar, trots att äldre har en ökad känslighet för alkohol och att drickandet medför mer risker i högre åldrar. Även den alkoholrelaterade dödligheten har ökat bland äldre. Mellan 2000 och 2016 ökade antalet som dog till följd av skrumplever med 100 procent, visar ny rapport.
Unga är fortfarande den grupp i Sverige som dricker mest alkohol, men alkoholintaget bland yngre minskar. Så ser det dock inte ut för de äldre. Hos äldre ökar istället alkoholkonsumtionen.
Även om äldres alkoholkonsumtion i regel är lägre än för yngre åldersgrupper så medför drickandet mer risker för äldre. Alkoholkonsumtionen och alkoholrelaterade skador, både kroniska sjukdomar och akuta skador, har ökat bland äldre svenskar under de senaste åren, enligt rapporten ”Äldre och alkohol” som sammanfattar svensk och internationell alkoholforskning. Rapporten är skriven av ett internationellt forskarteam och sponsras av Svenska läkarsällskapet, IOGT/NTO, Svensk sjuksköterskeförening och CERA.
Mer ok att dricka i vardagen
Orsaken till den ökade alkoholkonsumtionen beror på flera olika saker, menar Sven Andréasson, alkoholläkare och professor vid Karolinska institutet, som intervjuats i Sveriges Radio. Bland annat är utbudet på alkohol större.
– Det finns fler näringsställen där man kan köpa och dricka alkohol, säger Sven Andréasson till radion.
Synen på alkoholdrickande har dessutom ändrats. Idag är det okej att dricka vin till maten även en vardagskväll - vilket det inte var förr, då dracks alkohol mer vid festligare tillställningar, menar Sven Andréasson. Dessutom förändras livet mycket vid pension. Många får mer tid och mindre begränsningar än vad de hade när de var yngre och jobbade.
– Vi lever längre och är mer aktiva upp i åldrarna. Dagens pensionärer är ute och reser och går på teater. Man exponeras för alkohol mycket mer än tidigare, säger Sven Andréasson till SVT.
Alkohol medför mer risker med ökad ålder
Med ökad ålder tillkommer också mer sjukdomar och behovet av vård.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
– Och då spelar alkoholen roll, för på marginalen så ökar det risken för ohälsa i allting. Allt från hudbesvär till cancer. Alkohol är toxiskt och påverkar alla organ, säger Sven Andréasson till Sveriges radio.
Enligt den aktuella rapporten har dessutom 80 procent av alla som är äldre än 65 minst en receptbelagd medicin, och alkohol påverkar många mediciner och ökar risken för bieffekter genom många olika mekanismer.
Men när man är äldre har man också en ökad känslighet för alkohol. Ett exempel på det är att kroppsvikten ofta minskar när man blir äldre, det innebär att alkoholhalten i blodet blir högre när man dricker samma mängd som tidigare.
”Sammantaget konstaterar vi att alkohol är en hälsoskadlig substans där skadorna från hög konsumtion är avsevärda och det vetenskapliga stödet för detta är omfattande och tydligt”, står det i rapporten ”
Men man skriver också att även små mängder alkohol kan öka problemen med de sjukdomar och skador som ofta kommer med ökad ålder.
Fler dör av skrumplever
Den alkoholrelaterade dödligheten har dessutom ökat bland äldre. Mellan 2000 och 2016 ökade antalet som dog till följd av skrumplever per 100 000 invånare, 65 år och äldre, med 100 procent.
- Rapporten ”Alkohol och äldre” - https://iogt.se/pressrum/forskningsrapport/
- Svt - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-paverkas-du-mer-av-alkohol-nar-du-blir-aldre
- Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=11067&artikel=7224158
Kommentera denna artikel
Tack för en välbehövlig "ringklocka" angående alkohol och dess följder särskilt bland äldre personer.Man hör ofta talas om att fallolyckor bland äldre har ökat och funderingar vad som kan ligga bakom denna ökning.
Tyvärr har jag aldrig hört nämnas att en stigande alkoholkonsumtion kan vara en hög bidragande orsak.Jag vill hoppas och tro att er artikel kan bidraga till ett uppvaknande bland berörda parter!
Skrumplever (leverförfettning) får man även av att äta godis, det innehåller en dubbel sockerart sackaros som består av i glukos och en fruktos, fruktos bryts endast ner i levern som också alkoholen gör därför så påverkar även godisätandet till leverförfettning.
Kan även ha inflytande..
Inga har kommenterat på denna sida ännu