Alkoholberoende inte olämpliga bilförare
– De gamla föreställningarna om alkoholberoende personer genomsyrar hela samhället kan man säga, regelverket är alltså inget undantag utan bygger på bristande kunskap om diagnoserna och beaktar inte kunskaper om alkoholberoendets epidemiologi.
Transportstyrelsen ger vägledning i den medicinska bedömningen av lämplighet för körkortsinnehav för de flesta diagnoser. När det gäller beroende eller missbruk, efterfrågas dock inte någon medicinsk bedömning av tillståndets svårighetsgrad eller trafiksäkerhetsrisk. Diagnoserna i sig utgör hinder för körkortsinnehav, skriver Sven Wåhlin och medförfattare.
– 700 000 svenskar är beroende av alkohol men de allra flesta, diagnostiserade enligt DSM- eller ICD-systemen, har ett milt eller måttligt svårt tillstånd. Det finns inget stöd för att de personerna är olämpliga bilförare. En minortet av de som är alkoholberoende har ett så pass svårt beroende som medfört medicinska samt sociala konsekvenser. Det är oftast den gruppen man tänker på när man pratar om alkoholberoende och antagligen den grupp som även lagstiftateren har i åtanke. De kan förstås ofta vara olämpliga för körkortsinnehav, säger Sven Wåhlin.
Vad vill du samt dina medförfattare uppnå med debatten?
– Undvika stigmatisering och negativ särbehandling av dem med alkoholberoende. Det hindrar dem från att söka hjälp och stöd. Alkoholberoende personer är ofta en styvmoderligt och fördomsfullt behandlad patientgrupp, säger Sven Wåhlin.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu