Hej !!! Jag skulle vilja ställa en fråga vad det gäller rökning. Det är så att jag har slutat röka för tre månader sedan. Allting har varit bra och jag tycker det har många fördelar att inte röka längre. Nu satt jag idag och läste en artikel i aftonbladet om en forskning i USA och blev jätterädd. Det stod att de närmaste åren efter att man slutat röka så löper man extra stor risk att drabbas av lungcancer. Stämmer detta verkligen och vad gemför man med. Hur många fall procentuellt är det frågan om när det gäller cancer efter man har slutat, och hur många fall (procentuellt) av alla rökare drabbas av cancer ???? Jag blev så rädd så jag funderar på att börja röka igen. Jag kan tillägga att en kompis syster dog 1998 av lungcancer efter att hon hade hållt upp med rökningen i 5 år. I artikeln som kommer från British Columbias cancerbyrå utalar sig läkaren Stephen Lam om detta. Det talas också om ett enzym som oskaliggör farliga ämnen i kroppen. Det sägs också i artikeln att det är tabletter som heter Sialor och Sulfarlem som motverkar muntorrhet som höjer enzym-nivån i kroppen och detta skulle då göra att det blir mindre risk för en att drabbas av lungcancer. Finns det någon möjlighet för en att få dessa tabletter här i Sverige.. Finns det biverkningar med dessa tabletter som gör att inte vem som helst ska ta dem??? Jag har skrivit hit 2 gånger tidigare och inte fått svar,. Jag hoppas att jag får det denna gång.
Hej!
Man anser att rökning eller till och med exposition för tobaks rök orsakar 80-90 % av alla lungcancerfall. Det tar lång tid att utveckla lungcancer faktiskt flera år. Man brukar säga att incidensen alltså risken att få lungcancer styrs av förändringar i rökvanorna med 20 års latens. Latenstiden det vill säga tiden från det man börjar röka tills det man får lungcancer kan vara 20-40 år. Att sluta röka minskar naturligtvis risken att få lungcancer, men innan risken nått en icke-rökares nivå tar det upp till 15 år. All lungcancer är inte rökrelaterad, den typ som kallas adenocarcinom kan också ha andra orsaker. 20-30 av alla lungcancer fall hos icke rökare anses orsakas av passiv rökning, rökare som utvecklat kronisk obstruktiv lungsjukdom har också högre risk att utveckla lungcancer jämfört med dem som inte utvecklat tillståndet.
Jag har också läst den artikel du talar om. Det rör sig om 101 patienter med avancerad lungcancer som fick prova medicinen som anmnars använts mot muntorrhet och man såg en minskad tumörprogress, alltså sjukdomens utveckling gick långsammare hos de patienter som fick tabletten och hade slutat röka jämföret med de som fortfarande rökte eller fick placebo alltså icke verksam medicin.
Studien är dock väldigt liten och man behöver göra fler och större studier med fler patienter för att ytterligare utröna om det verkligen är en effektiv medicin.
Man provade alltså medicinen på redan sjuka patienter och om dne är effektiv på någon som inte har sjukdomen eller som profylax är ännu oklart. Jag tycker dock inte du ska börja röka igen.
Med vänlig hälsning,
Ben Manderman
Onkolog