Nya rön utmanar "en gång alkoholist - alltid alkoholist"
Vem är egentligen dagens alkoholist? "Vem som helst" säger Sven Wåhlin, beroendeläkare. Idag dricker en miljon svenskar för mycket och 330 000 svenskar är alkoholberoende.
Vi har alltså kommit ifrån den gamla föreställningen av alkoholisten som en illaluktande gubbe sittande på parkbänken en varm sommardag. Idag är bilden mer mångfacetterad. Det kan vara karriärskvinnan Lina 32 i sina bästa dagar, Daniel 27 vars vardagar går ut på jobb och afterwork, eller 62-åriga Greta som älskar ”bag-in-box” kvällarna med väninnorna.
Och de som ökar sin alkoholkonsumtion mest är kvinnor. Största ökningstakten av alkoholberorende kan vi se bland äldre kvinnor.
Men vi träffade 27-åriga Daniel, som älskade AW dagarna med kollegorna. Han var ung, mitt i karriären, arbetade långa och hårda arbetsveckor. Alkoholen blev ventilen när helgen kom.
– Jag är mest glad för att jag så pass tidigt, 24 år gammal, insåg att jag hade alkoholproblem. Mitt drickande hade inte hunnit ge mig några värre konsekvenser i form av förstörda relationer, dålig ekonomi eller liknande. Det var relativt lätt för mig att inse att jag behövde sluta dricka helt när polletten väl trillat ner. Jag hade, jämfört med andra alkoholberoende jag träffade, mindre skam och ångest att bearbeta.
Nya rön: går att lära sig dricka måttligt
Kan en person som tidigare varit alkoholberoende lära sig att dricka måttligt? Nya forskningsrön utmanar uttrycket ”en gång alkoholist – alltid alkoholist”. Daniel har gjort ett försök att lära sig dricka lagom, men för honom har det inte fungerat.
– Jag vet att jag aldrig klarat av att dricka ”ett glas vin” eller ”en öl”, berusningen har alltid varit det som triggar mig och jag har helt enkelt aldrig förstått poängen med att stanna vid ett glas. Det blir en rätt enkel ekvation för min del, jag minns hur dåligt jag mådde när jag drack och jag vet hur bra jag mår idag, därför avstår jag helt sedan tre år nu. Under de år jag drack var min konsumtion så pass stor att den skulle räcka för en normalkonsument under en hel livstid, varpå jag brukar tänka att min kvot helt enkelt är fylld, säger Daniel med ett skratt.
Men det finns vetenskapliga belägg för att behandling mot alkoholberorende inte behöver innebära att patienten måste leva resten av livet helnyktert. Frågan är kontroversiell då den utmanar en utbredd föreställning om alkoholberoende personer.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Experten svarar på dina frågor
En miljon svenskar dricker för mycket och 330 000 är alkoholberoende. Är du bekymrad över din alkoholkonsumtion? Eller är du orolig för att någon i din närhet dricker för mycket? Eller ställer du dig frågande till om man faktiskt kan lära sig att dricka lagom?
Lars Håkan Nilsson, Netdoktors expert på alkohol- och beroendefrågor, kommer att besvara dina frågor i en chatt måndagen den 16 december med start 14.00.
Har du frågor att ställa till Lars Håkan Nilsson kan du göra det redan nu genom att klicka här >>