Svårt att bryta beroende
Roslagens Ros: Hur mycket kaffe kan man dricka? Dricker man ca 12-14 extra starka espresso under dagen och har en mycket kort stubin, kan detta vara relaterat? Personen i fråga brusar lätt upp och ofta, och är lättirriterad. Ingen i läkaryrket har yttrat sig om personlighetsförändringar i samband med mycket hög koffeinkonsumtion, kan detta vara svaret på våra problem?
Kerstin Käll: Hej, koffein är milt centralstimulerande och beroendeframkallande. Abstinensen brukar yttra sig främst som huvudvärk. Bästa sättet att testa om kaffet har betydelse är att göra ett uppehåll. Det är inte farligt att sluta tvärt, men kanske skonsammare att trappa ner under några dagar. Därefter helt uppehåll i några veckor. Lycka till!
stepstone: Jag undrar för dem som inte har känt sig hemma i tolvstegsgemenskaperna - vad finns för dem? Både frivilligorganisationer (främst), men också "proffsinsatser" vore bra att veta om.
Kerstin Käll: Hej, en del kyrkor, till exempel Stadsmissionen och Pingstkyrkan (LP-stiftelsen) har verksamhet på många orter. Beroendekliniker/enheter finns idag både privat och inom landstinget på många orter. Det kan också finnas kompetens på vissa vårdcentraler. Det kan vara både gruppbehandling och enskilda samtal och det finns beprövade behandlingsmetoder oftast av kognitiv karaktär.
torrjäst: Jag har en son som går på metadon. Det har varit många turer hit och dit och han känner sig ofta "överkörd". Vi skulle önska ett möte med inblandade psykiatrin, socialtjänst, försäkringskassa, arbetsförmedling så inte alla motarbetar varandra. Han kan inte själv föra sin talan så han har bett mig att vara med. Jag har framfört denna önskan till psykiatrin och socialtjänst för snart ett år sedan men inget händer. Varför är de så rädda att ta med anhöriga i vården?
Kerstin Käll: Hej, det är absolut er rättighet att få tillstånd ett sådant möte om din son vill det. Syftet med underhållsbehandling är ju social rehabilitering. Vänd dig till chefen för den verksamhet som bedriver behandlingen. Gör det skriftligt och hjälper inte det får du klaga högre upp i ledningen, till exempel chefsläkaren på sjukhuset.
Gäst43761: Kan man bli fysiskt beroende utav cannabis eller utav cannabis aktiva ämne (THC)?
Kerstin Käll: Hej, THC är den psykoaktiva substansen i cannabis och den är beroendeframkallande. Om du med fysiskt beroende menar om man utvecklar tolerans (mer drog behövs för samma effekt) och abstinens (obehagliga symtom när man avbryter tillförseln efter långvarigt bruk) så är svaret ja. Om man har rökt mycket och länge brukar man under första veckan få allt svårare att somna, svårt att få stopp på malande tankar, mardrömmar när man väl somnar. Man kan också få problem med förstoppning. Besvären brukar vara som värst en vecka till 10 dagar efter rökstopp, sedan brukar de klinga av. Men det farliga beroendet, det psykologiska, visar sig i att man efter att abstinensen är borta, inte kan låta bli att börja röka igen.
Lisa00: Hej, min man har spelat poker i fem år. Han spelar om pengar varje dag, satsade eller vinstpengar.  Han lägger ner cirka 25-40tim/vecka. Jag mår dåligt. Han struntar i det. "Mitt liv, sköt dig själv", säger han. För honom är jag en vakt som spionerar. Tyvärr kan jag logga in på hans spelsidor. Han vet inget. Jag kan inte strunta i det, som en del säger. Jag är liksom fast i det. Har det i huvudet jämt. Vad kan jag göra? Han tänker inte sluta, har han sagt. Han ser spelet som en del av hans arbete. Sjukt, enligt mig.
Kerstin Käll: Hej, spelberoende liknar i mångt och mycket alkohol- och drogberoende. För anhöriga innebär det ofta ett stort lidande. Det låter som om du gått in i vad man brukar kalla medberoende. För din egen skull bör du söka hjälp. Kontakta lokal enhet för spelberoende eller om det inte finns beroendeenhet och efterfråga anhörigstöd.
Marabou: Jag har försökt att banta hur många gånger som helst, lyckats många gånger. Så maten kan jag få till det med. Men har ett fruktansvärt godisberoende. Inte socker i sig då jag inte gillar socker förutom i godis. Detta gör det till en plåga. Min vikt rasar uppåt, är nu 30 kilo för mycket. Känner att jag behöver professionell hjälp. Var kan man få det om ens läkare inte kan hjälpa mig.
Kerstin Käll: Hej, olika former av ätstörningar har många beröringspunkter med alkohol- och drogmissbruk. Ätstörningsenheter finns på vissa orter. Självhjälpsgrupper finns på några få orter (OA - anonyma överätare). Viktväktarna har ju en liknande filosofi och fungerar för en del. Detta ligger lite utanför min kompetens, så mer kan jag nog inte komma med.
Keegah: Hej! Vilken behandling anser du vara bäst när det gäller alkoholism?
Kerstin Käll: Hej, det finns flera behandlingsmetoder som är väldokumenterade. Först måste man göra en bedömning var i beroendeutvecklingen personen befinner sig. Många klarar att bli nyktra med hjälp av Anonyma Alkoholister (AA) utan att ta kontakt med vården. Andra behöver någon form av psykoterapi, till exempel motiverande samtal eller kognitiv terapi. En del behöver åka iväg på behandlingshem etc. Gemensamt är att för den som utvecklat beroende är det oftast nödvändigt att acceptera att han/hon inte klarar att sluta utan hjälp och stöd av andra människor.
Gäst88216: Jag har till och från missbruksproblem även om jag har arbete, bostad, socialt liv etc. Mitt missbruk yttrar sig på följande sätt: att jag kanske var tionde gång jag dricker alkohol ofta helt heller delvis tappar kontrollen över mig själv, missbrukar då också i detta tillstånd andra droger främst amfetamin och benzo. Jag kan köra ett sådant race mellan 3 – 4 dagar men eftersom jag inte är så ung längre orkar jag som tur är inte mer. Hur vanligt är detta beteende?
Kerstin Käll: Hej, detta är inte alls ovanligt. Du beskriver episoder med kontrollförlust, som är karaktäristiskt för alkoholberoende. Jag skulle råda dig att söka hjälp, antingen via självhjälpsgrupper som t.ex. AA eller på missbruksmottagning. Man behöver inte ha bestämt sig för helnykterhet för att söka hjälp, men du behöver prata igenom ditt förhållande till alkohol och hitta rätt strategi för ditt liv. Det brukar inte bli bättre "av sig självt".
S Märta: Biverkningar av Stilnoct? Jag är sedan åtta år helt beroende av insomningstabletten Stilnoct, har försökt att sluta, men får ångest och kan inte ligga kvar i sängen, har dessutom mkt svår kronisk värk i kroppen sedan några år, vad gör zolpidemet med min hjärna och vilken kvalité har sömnen? Enligt anhörig är ämnet zolpidenartrat lika med heroin?
Kerstin Käll: Hej, Stilnoct (zolpidem) är beroendeframkallande och snarlikt den typ av lugnande tabletter som kallas bensodiazepiner. De är inte lämpade för långtidsbehandling, men är svåra att sätta ut. De ger toleransutveckling, det vill säga mer tabletter behövs för likvärdig effekt. Efter ett tag får man abstinens mellan doserna, vilket bland annat kan yttra sig som smärta och värk. Du skulle troligen må mycket bättre om du fick hjälp med en långsam utsättning. Vänd dig till Beroendemottagning eller psykiatrisk klinik, beroende på vad som finns på din ort. På vår klinik ställer vi över patienterna till Stesolid, i motsvarande dos, vilket är lättare att trappa ner. Räkna med att det kan ta tid, men det är värt det. Det finns andra metoder att behandla sömnsvårigheter.
helenaa5: Varför är det så svårt att sluta röka för vissa men mindre svårt för andra? När jag ber min sambo att sluta röka så börjar han bara att röka mer.
Kerstin Käll: Hej, det låter som om du menar cigaretter, och nikotinberoende skiljer sig egentligen inte från andra beroendetillstånd. Beroendet kan vara olika starkt, men ofta handlar det om vilken motivation man har för att sluta. Det är mycket svårt att få någon annan att sluta som inte själv vill. Om detta är viktigt för dig måste du ställa krav och sedan stå fast vid dem.
melkersson: Hur starkt beroendeframkallande är rökning av marijuana - om man röker 3 - 4 gånger i veckan? Hur yttrar sig beroendet och vilka skador kan (kommer att) uppkomma med en dylik konsumtion? Hur samverkar bruk av marijuana med andra psykiska tillstånd, som borderline, adhd, depression?Hur länge kvarstår effekterna efter avbrott av rökningen?
Kerstin Käll: Hej, marijuana (och hasch)-rökning är minst lika beroendeframkallande som alkohol, troligen något mer. Ju oftare man röker och ju mer positiva effekter man får desto större risk att utveckla beroende. Man märker att man är beroende om man längtar tillbaka till rökningen även när man bestämt sig för att göra ett uppehåll. En del personer med psykiska problem röker för att dämpa symtom, men i längden brukar sjukdomen förvärras av rökningen. Om man slutar helt går de allra flesta symtom tillbaka, men man kan behöva hjälp att träna upp minne och planeringsförmåga.
Smärtis1999: Har ätit Tramadol och liknande preparat sedan 1999 är nu beroende av Tramadol. Hur gör man för att bli kvitt beroendet?
Kerstin Käll: Hej, Tramadol är ett beroendeframkallande läkemedel som blivit ett utbrett problem i samhället. Jag gissar att du försökt trappa ut själv och misslyckats. Om det finns missbruksmottagning där du bor rekommenderar jag att du söker hjälp där. Du kan annars försöka på Vårdcentralen. Man kan trappa ner ganska snabbt. Efter nedtrappning kan man ha nytta av ett antidepressivt receptbelagt läkemedel som heter Mirtazapin, 30 mg till natten i cirka 14 dagar. Men sedan återstår det svåra. Att inte börja igen. Där kan du behöva en stödkontakt.
norrlandsflicka: Kan det vara möjligt att man har blivit "skadad" i hjärnan efter en tids brukande av droger? Att man är skörare och att man till exempel lättare blir deprimerad?
Kerstin Käll: Hej, olika droger har olika effekt på hjärnan. Ecstasy och cannabis kan till exempel ge depressioner och ångest, som kan behöva behandlas. Viktigast är att låta hjärnan vila från alla droger, även alkohol under minst tre gärna sex månader, så klingar de flesta av dessa symtom av.
Besvarad fråga i Fråga doktorn: Hur fungerar alkoholdemens, blir man bättre om man slutar dricka alkohol?