Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så här hjälper du en vän som dricker för mycket

Vi är många som känner någon som dricker för mycket alkohol. Alkoholexperten Sven Andréasson gav besökare tips och råd på vad man ska göra och när man ska reagera om en nära vän eller anhörig dricker för mycket.


Publicerad den: 2012-12-05

Så här hjälper du en vän som dricker för mycket
Annons

En miljon svenskar dricker för mycket. 385 000 svenska barn växer upp med en eller två föräldrar som har en förhöjd konsumtion av alkohol. Sven Andréasson professor på Karolinska Institutet inom beroendevården, överläkare och verksamhetsansvarig för mottagningen Riddargatan1, besvarade frågor om alkohol och beroende i en chatt på Netdoktor. Här nedan kan du läsa samtliga frågor och svar.

Gäst81649: Jag vet mycket väl att jag dricker för mycket snitt 2 ggr/v. Kanske min egen uppväxt med supande mamma, många ledsamma stunder har jag haft spelar in. Som när man som 7-8 åring kommer hem och mamma ligger med en filt över huvudet. Då vet man. Hon till och med nästan tände eld på huset en gång. Min mormor hade också problem efter vad jag hört. Farsan söp till ofta också (de gick isär när jag var 9)Men han blev trevlig och lättlurad. Vi har festat ihop. Varför dricker jag? Dåligt självförtroende tror jag mm

Sven Andréasson: Dåligt självförtroende kan säkert spela roll. Alkoholproblem i den närmaste familjen vet vi också ökar risken för att man hamnar i ett beroende. Man föds då med en större sårbarhet och har svårare att hantera livets påfrestningar.

Annons
Annons

14:05 Gäst32493: Har en god vän (säger kanske alla!), som dricker alldeles för mycket. Han är 65 år och nybliven pensionär. Han dricker i stort sett hela dagarna och har fysiskt förändrats ganska mycket. Han vill inte lyssna till råd eller hjälp. Vad gör man?

Sven Andréasson: Det viktigaste är att du visar att du har sett detta, är orolig och vill hjälpa till. Tipsa honom gärna om www.alkoholhjalpen.se där han anonymt kan gå in och göra tester, få råd och ställa frågor på ett chat-forum.

14:07 kraftan: Har en son 22 år som tuggar morfinplåster vad ska jag göra för att han ska få hjälp att sluta, han blev pappa i augusti å hans tjej är rädd att han inte får bo kvar för soc. om han söker hjälp.

Sven Andréasson: Tipsa honom att ta kontakt med Livsstilsmottagningen på Riddargatan 1, som tar emot unga vuxna. Tel 08/1234 5780

14:11 Birgitta: Hur vet kamrater, anhöriga osv hur en person är alkoholist? Vilka är symtom och kännetecken? Det finns ju sjukdomar som ter sig liknande som symtom på alkoholism. Person jag känner som har diabetes typ 1(jag kan mycket om diabetes) fick till sin förskräckelse höra att han är alkoholist, trots att han inte dricker alkohol. Vid lågt blodsocker kan en diabetiker få känningar, vilket är ofarligt, men beteendet för en diabetiker som ligger lågt i blodsocker, påminner om en mycket berusad person.

Annons
Annons

Sven Andréasson: Det kan ibland vara svårt att skilja de symtom en diabetiker har från alkoholproblem - precis som du säger. Men för att klargöra detta kan man göra en lite mer noggrann undersökning, med exempelvis blodprover och enkla tester - för att klargöra om det finns ett alkoholproblem och hur omfattande det är i så fall. Han kan ju börja med att göra alkoholprofilen (www.alkoholprofilen.se) för att se hur han ligger till. Eller ring in anonymt till alkohollinjen (nummer på vårdguiden).

14:13 Birgitta: Varför kan inte massmedia och människor i vardagen se skillnad på en person, som då ej behöver vara alkoholist, men har diabetes, samt en person som uppenbarligen behöver ha hjälp för sitt alkoholberoende (el annat beroende) Jag tror att vi måste informera mer om vad diabetes betyder, annan sjukdom som liknar alkoholism och dess symtom och biverkningar, samt se till att alla människor som av en eller annan anledning hamnar i beroende, ska få hjälp, UTAN ATT SKÄMMAS ELLER FÅ ÅNGEST. Detta kan hända ALLA, oavsett yrke, ålder, rastillhörighet eller annat. De bästa ”lärarna” vad gäller att hjälpa andra " på rätt väg " är de personer som har genomgått historien själva. Inte sådana som läser sig till kunskapen, för kunskapen finns ej i boken. Kunskapen och lärdomen finns i själva livet. Gäller även det psykologiska. Egen erfarenhet går lättare att lära ut och kommunicera med än med någon person som endast pluggar in data.

Sven Andréasson: Jo, det är mycket viktigt att få bort skamstämpeln från alkoholfrågan. Man ska kunna prata med en läkare eller annan vårdpersonal om detta lika obesvärat som om rökning eller kostvanor.

14:15 Birgitta: Sven, Vore mycket trevligt vilka egna erfarenheter du har med alkohol och även andra droger.

Sven Andréasson: Inga droger, inklusive tobak, dricker alkohol, men ingen erfarenhet av att få problem med detta.

14:22 Birgitta: Hej igen Sven. Vad menas med förhöjd alkoholkonsumtion, som står i texten?
Vad är normalt och för vem är det förhöjt? Kan du beskriva bra och dåliga värden? CDT? Det är ju inte tillförlitligt.
Har forskat på egen hand med just detta och det stämmer inte med verkligheten alla gånger.

Sven Andréasson: Förhöjd alkoholkonsumtion: detta är mycket individuellt - en del tål ganska mycket alkohol andra mycket små mängder. Men i genomsnitt ser vi att riskerna för hälsoproblem ökar om en normalviktig, i övrigt frisk, man dricker 3 flaskor vin (el motsvarande mängd öl eller sprit) i veckan eller mer, eller 1 flaska vin vid ett o samma tillfälle för kvinnor gäller 2 flaskor vin i veckan och 4 glas vid samma tillfälle. CDT: värden över 2,0 (gäller för de flesta laboratorierna) talar för hög konsumtion, dvs 1 flaska vin eller motsvarande mängd öl eller sprit per dag under minst en veckas tid. CDT är inte alltid känsligt för hög konsumtion. Däremot är det mycket specifikt - dvs om det är förhöjt kan det bara förklaras med hög alkoholkonsumtion.

14:26 Casca810: Hej! Jag dricker ca 3,5 flaskor (röd)vin per vecka, fördelat på fredag och lördag. Jag dricker aldrig starksprit eller öl och jag dricker aldrig någonsin under veckans andra dagar. Är min konsumtion för hög?

Sven Andréasson: Ja, det låter mycket. Dels ligger detta något över de tre flaskor per vecka som är riskgränsen för män. Dels är det koncentrerat till 2 dagar i veckan. Koncentrerat drickande har visat sig öka riskerna för hälsoproblem mer än utspritt drickande (med samma totala mängd).
Har du prövat att dra ner så du kommer under gränsen. Du kan kolla hur du ligger till på www.alkoholprofilen.se. För råd hur man kan minska kan du kolla på www.alkoholhjalpen.se

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

14:30 tantraffa: Jag har en dotter som dricker alldeles på tok för mycket.
Hon belönar sig själv med vin och tröstar sig på samma sätt om något varit jobbigt på jobbet osv. Hon får minnesluckor, gör bort sig och så vidare. Hon vill inget annat än att ha en finn relation med en man men ingen verkar orka med henne. Hon har Borderline men vägrar medicinera. Diagnos ställd för många många år sen. Hur gör man med ett vuxet barn (32) som inte erkänner sitt beroende? Har försökt allt.

Sven Andréasson: Inte lätt vara förälder i detta läge... du kan tipsa henne att hon kan gå in anonymt på www.alkoholhjalpen.se där kan hon testa hur hon ligger till och få råd om olika sätt att komma till rätta med alkoholen. Hon kan också ringa till alkohollinjen 020-84 44 48.

14:35 Florett_10: Min väninna dricker bara ca 1 gång per månad, men när hon dricker blir det för mycket och hon blir "jobbig" och hamnar ofta i någon form av gräl/gråt. Hon totalförnekar detta dagen efter tills dess jag säger till på skarpen och då har hon alltid en "orsak". Jag har försökt prata med henne men "hon tycker att hon har rätt". Det har gått så långt att jag sedan länge bara vill träffa henne vid nyktra tillfällen, vilket hon inte förstår. Hur ska jag få henne att fatta? Tack på förhand

Sven Andréasson: Jag tycker du har gjort rätt här: dels har du tagit upp problemet med henne, dels visat att du gärna vill ha fortsatt kontakt men att hennes drickande försvårar detta. Sådana signaler från vänner betyder ofta mycket. Du kan tipsa henne om olika självhjälpsmöjligheter som www.alkoholhjalpen.se där hon kan få information och tips anonymt. Hon kan också kontakta sin vårdcentral. Om hon bor i Stockholms län kan hon också vända sig till Riddargatan 1, en ny typ av alkoholmottagning www.riddargatan1.se eller 08/1234 5780

14:43 Gäst63847: Hur mycket är normal konsumtion och när räknas det som beroende eller alkoholism?
Har vuxit upp med alkoholism och det har följt mig vidare i livet. Ibland undrar jag om jag inte överdriver åt motsatta hållet, ofta ställer jag mig frågan, när passerar det de normala och kan man göra något för att stoppa sin andra hälft?
Tackar på förhand för ett svar!

Sven Andréasson: Vi talar om riskkonsumtion när man dricker så mycket att det riskerar att skada hälsan. Det handlar om max 3 flaskor vin i veckan för en frisk man eller max 2 flaskor vin i veckan för en frisk kvinna. Detta är genomsnittsvärden - sedan finns det de som tål mer och de som tål mindre. Med beroende menas att man tappat kontrollen över alkoholen på ett sätt som orsakar problem eller lidande. Det ser olika ut för olika personer, men ofta handlar det om att man har ett starkt sug efter alkohol, att man har svårt att begränsa intaget när man dricker, att alkoholdrickandet går ut över annat som man tidigare tyckte var viktigt, att man gjort flera misslyckade försök att dra ner på drickandet. Ibland finns det också inslag av abstinens, d.v.s. att man mår dåligt när man slutar dricka. Alla har inte alla dessa symtom, men känner man igen flera av dem är det dags att försöka dra ner på drickandet. De flesta kan faktiskt göra detta själv utan behandling - bara de bestämmer sig för att det är viktigt. Men en del klarar inte av det på egen hand - då kan det vara dags att kontakta vården, ex vis sin distriktsläkare.

14:46 Gäst2024: Jag står bredvid och ser på hur en familjemedlem dricker, alltför mycket, alltför ofta, i alltför många år. Vad kan jag göra och hur?

Sven Andréasson:
Har ni kunnat prata om detta? Ofta är det påstötningar från oroade anhöriga som får människor med alkoholproblem att dra ner eller sluta dricka. Pröva annars att ringa alkohollinjen Ring 020-84 44 48. Du kan också gå in på Alkoholhjälpen: www.alkoholhjalpen.se

14:53 Gäst69539: Hej Sven, jag jobbar med ungdomar och ibland händer det att jag stöter på ungdomar som har det jobbigt hemma på olika sätt, däribland problem som att mamman eller pappan dricker för mycket och rent av är beroende av alkohol. Hur ska jag bemöta dessa på bästa sätt? Det är svårt tycker jag att vara behjälplig när jag inte riktigt vet hur jag ska hantera vissa saker. Vad kan jag säga och inte säga?

Sven Andréasson: Det ser olika ut: ibland kan ett barn/ungdom kunna säga till sin förälder att de tycker det är jobbigt med deras drickande. Sådana signaler från barn eller andra familjemedlemmar vet vi har påverkat väldigt många människor med alkoholproblem att ta itu med sitt drickande. Men det kan naturligtvis vara svårt för ett barn att förmedla detta. Om du kan stödja ungdomar med detta är det säkert till stor hjälp. Men ibland är det mycket svårt för barnet att göra detta. Då är frågan om barnet har fått eller kan få hjälp av socialtjänsten, dit man ju har en skyldighet att anmäla när man befarar att barn far illa.

14:58 Gäst58815: Hej, min man missbrukar alkohol, han har börjat gå på AA och stegprogrammet. Hur stor chans har människor att bli fria via det programmet? Finns det någon statistik? Han är på första steget säger han men dricker fortfarande varje dag. Han gick på behandling i våras, men synliga resultat saknas ännu. Vad rekommenderar du? Fortsätta i fast förvissning eller finns det annan hjälp att få?

Sven Andréasson: AA har hjälpt väldigt många med alkoholproblem att bli nyktra. Så om din man känner sig hemma i AA, så är det en utmärkt väg att gå. Flertalet personer som börjar ta itu med sitt drickande blir bättre. Vi brukar säga att ungefär en tredjedel blir nyktra, en tredjedel blir förbättrade och en tredjedel är oförändrade eller försämrade. Vad som bidrar till förbättring är bra stöd från närstående (du), ett bra jobb och meningsfulla fritidsaktiviteter. För en del kan behandling med alkoholläkemedel (Naltrexon, Campral, Antabus) förbättra prognosen ytterligare.

15:02 Gäst69539: Det känns som att området alkohol fått mer medial uppmärksamhet de senaste åren. Uppfattar du också att det är så och vad beror det i så fall på?

Sven Andréasson: I Sverige har alkoholfrågan alltid fått stor medial uppmärksamhet, alltsedan nykterhetsrörelsens storhetstid för 100 år sedan, till motboksperioden, till framväxten av olika behandlingsmetoder, diskussioner om alkoholens skadlighet och påstådda nytta. Vid Sveriges EU-inträde fick alkoholfrågan ett nytt uppsving i debatten som fortfarande pågår.

15:04 puss: Har en vännina (sara) som jag misstänker dricker för mycket. Hennes mamma är djupt alkoholiserad. Jag har känt henne ca 1,5 år nu och på de flesta fester så är hon full (riktigt full) och hon dricker nästan dagligen vitt vin eller öl. Och kommer man förbi apropå och hon har druckit så är hon full. Hennes dotter på 11 mår piss. Tvättar sig frenetiskt och har extrem bacill skräck. Vill bara vara nära och har börjat sminka sig och går i Saras kläder. Smyger på natten då Sara har herr besök.

Sven Andréasson: låter som något som du kan kontakta socialtjänsten om detta verkar vara ett barn som behöver stöd.

15:06 Tove: Hej Sven, kan du förklara skillnaden mellan riskbruk, missbruk och beroende? Är missbruk och beroende samma sak och vad innebär ett riskbruk? Jag känner en person som jag tror dricker för mycket. Han har familj, barn och lever ett helt normalt liv men det känns som att han inte kan låta bli att dricka vid sociala tillfällen. När ska man reagera och agera på hans alkoholkonsumtion tycker du?

Sven Andréasson:
Missbruk är olämplig konsumtion vid fel tillfälle - som leder till sociala konsekvenser.
Beroende är när man tappat kontrollen över konsumtionen.  Har du prövat att prata med honom? Vi vet att sådana sociala signaler från vänner spelar stor roll för mångas beslut att dra ner eller sluta dricka.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.