Måttligt med alkohol ingen hälsokur
Tänker du att lite rödvin är bra för hjärtat och fyller på glaset igen? Då är det dags att tänka om – alkoholforskare sågar nu tidigare studier som visat på nyttan med måttlig alkoholkonsumtion.
Alla har vi läst om forskningsrönen någonstans: ”Ett glas rödvin minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.” Men när alkoholläkaren Sven Andréasson och hans forskarkollegor gått igenom studie efter studie ställer de sig mycket kritiska.
– Det går inte att lita på de här resultaten. Alla de här studierna har använt sig av undersökningsmetoder med allvarliga brister, säger han.
Missvisande forskningsresultat
Stora delar av kritiken riktar sig mot att studierna inte varit randomiserade, alltså slumpmässiga. Randomiserade studier rankas som de absolut säkraste, men de studier som Sven Andréasson gått igenom har inte gjorts på slumpmässigt utvalda personer. Då blir också resultatet missvisande. De grupper som har deltagit i studien har dessutom ofta klassificerats felaktigt.
– I de här observationsstudierna har forskarna valt att dela upp deltagarna i två grupper: ickekonsumenter och måttlighetsdrickare. Men de som klassas som ickekonsumenter har ofta valt att sluta dricka på grund av att de har dålig hälsa. I jämförelse med sjuka personer framstår förstås måttlighetsdrickarna då som friskare än vad de i själva verket är.
Tittar man på befolkningsområden i länder där den totala alkoholkonsumtionen gått ner kan man inte heller se att fler invånare drabbats av hjärt- och kärlsjukdomar, vilket borde ha varit fallet om alkohol faktiskt var bra för hälsan. Och även om det trots allt skulle vara så att måttlig alkoholkonsumtion motverkar hjärt- och kärlsjukdomar visar beräkningar från WHO att alkoholen orsakar långt fler sjukdomar och dödsfall än den förebygger.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Vill se prishöjning på alkohol
Sven Andréasson menar att de tidigare studierna fått stor betydelse för inställningen till alkohol både i Sverige och utomlands. När de tidigare rönen nu kastas omkull vill Sven Andréasson och hans kollegor i det internationella forskningsteamet se en åtstramning av tillgången på alkohol – och höja priset.
– Det finns ju inte längre något vettigt argument mot sådana här alkoholpolitiska åtgärder, säger han.
Besvarad fråga i Fråga doktorn: Hur fungerar alkoholdemens, blir man bättre om man slutar dricka alkohol?
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu