Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Bästa idrotten enbart för god hälsa?

Hej!

Jag läste precis en intressant tråd ang. idrott och hälsa, samt hur man håller hjärnan som mest effektiv och hälsosam. 

Enligt trådskaparen så hade en föreläsare som var psykologprofessor kommit med påståendet att tyngdlyftning eller snarlika sporter faktiskt kan göra en dummare i längden, och sen nämnde han något om att blodtrycket höjdes under en lyftarsession eller liknande och att det var orsaken, och att aerobisk träning var bättre. Jag kommer inte ihåg alla detaljerna, men jag tror du förstår frågan. Inte riktigt säker på om jag lägger frågan i rätt "avdelning" heller, men jag tänkte att eftersom han skrev om psykologprofessorn som kom med detta påståendet så kan jag fråga Dig. 

Ha det bra!

Svar:

Hej!
Vilken rolig fråga! Om man är ute efter att idrotten ska göra hjärnan effektiv, är kanske det objektivt bästa konditionsidrott - det ökar ju kroppens förmåga att ta upp syre och därigenom syresätta hjärnan ordentligt. Alltså alla idrotter som ökar lungvolymen och syreupptagningsförmågan. Men all pulshöjande idrott faller in i den kategorin, och det är väl i princip alla sporter? Tynglyftning är ju också pulshöjande, det vet jag eftersom jag tränar styrkelyft själv. Hoppas verkligen inte att det gör mig dummare i längden..!

De flesta som idrottar gör det för välbefinnandet och generell hälsa. Man vill få endorfinkicken av träning, och hälsoeffekten av starkare kropp, som hjärta, lungor och muskler. Dessutom blir man glad av att röra på sig, och det är ett mål i sig själv.

Jag tror att det bästa vi kan göra för att hjärnan ska vara effektiv och hälsosam, är att vara glada. Om idrott gör dig glad - vilken det än är - är det den bästa. Dans, fotboll eller tyngdlyftning - det kvittar, och det är individuellt vad man gillar. Så oavsett vad psykologiprofessorn i din fråga säger, jag tänker fortsätta lyfta för det gör mig glad. Och det är smart.

Med vänliga hälsningar

/Anne



Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.