Utlandsfödda psykiatrer ofta hotade på jobbet
Undersökningen, som har letts av docenten och psykologen Ann Fridner vid Stockholms universitet, omfattar totalt 249 läkare inom den psykiatriska öppenvården. Av deltagarna i studien var 66 födda i andra länder än Sverige. Bland de psykiatrer som fötts i Sverige uppgav 27 procent att de utsatts för hot och våld på jobbet, medan siffrorna för utlandsfödda var 40 procent. De utlandsfödda mådde också i större utsträckning dåligt och berättade om problem som oro, depression och sömnsvårigheter.
– Det är mycket allvarligt att de utlandsfödda anser att de har så stora problem. Den svenska psykiatrin är, och kommer att vara, så beroende av att utlandsfödda psykiatriker vill arbeta här. Dessbättre går det att göra något åt själva arbetsmiljön, säger Ann Fridner.
Nu hoppas hon och hennes kollegor kunna fördjupa studien och ta reda på vad som orsakar den stora skillnaden mellan psykiatrer födda i Sverige och utomlands. Psykiatern Tuula Wallsten, vetenskaplig sekreterare i Svensk psykiatrisk förening, tycker att studien är intressant men menar att den också väcker många frågor. Hon frågar sig om det psykiska välbefinnandet beror på exempelvis vilken mottagning man är placerad på eller hur länge man arbetat inom yrket.
– Språket och modellen för kommunikation kan också slå igenom på resultatet. Har en patient svårt att förstå sin läkare kan risken öka för hot och våld, säger hon till tidningen.
Kommentera denna artikel
Har kommit i kontakt med ett flertal utlandsfödda psykatriker genom en nära anhörig som behövt vård.
Kan inte nog betona hur viktigt det är att kunna det svenska språket just när det gäller psykvården. Det har hänt mer än en gång att vi har fått agera tolk åt båda håll vid läkarkontakt.
Inga har kommenterat på denna sida ännu