Traumatiserade flyktingar får mobil hjälp
På landets asylboenden finns många flyktingar som upplevt krig och tortyr och som mår psykiskt dåligt. Deras psykiska ohälsa kan göra det svårare för dem att integreras i det svenska samhället.
– För att få en bra start i Sverige är det viktigt att få hjälp om man lider av trauma efter sina upplevelser av krig och tortyr. Trauma kan vara ett hinder i integrationsprocessen och ju tidigare stödet sätts in desto bättre är det, säger Eva Hall, vårdchef vid Röda korset, till tidningen Vårdfokus.
"Behandlare reser till sina patienter"
I dagsläget har organisationen behandlingscenter för krigs- och tortyrskadade i Stockholm, Skövde, Uppsala, Malmö och Skellefteå, samt ytterligare ett på gång i Göteborg. Men dessa räcker inte till och många asylboenden ligger dessutom långt bort från centren. Som ett ettårigt pilotprojekt med ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen ska Röda korset därför testa en ny metod.
– Det är svårt för behövande att ta sig till centren. Därför föddes idén med ett mobilt traumateam där behandlare reser till sina patienter i stället för tvärtom, säger Eva Hall.
Ska stötta flyktingar i Vänersborg
I första hand ska teamet, bestående av en psykolog och en fysioterapeut, ge stöd åt anläggningen Restad Gård utanför Vänersborg. Enligt Vårdfokus är det ett av Europas största asylboenden och behovet av extra stöd är stort.
– Boendet har i dag 1 100 flyktingar och vi har ytterligare flera tusen i närliggande orter. Sjukvården på små orter är inte dimensionerad för att ta emot så många vårdbehövande så det finns behov av mobila traumateam, säger Eva Hall.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Om projektet blir lyckat kan modellen komma att användas på fler håll i landet.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu