Stor misstro mot psykiatrin
Sju av tio svenskar anser att det finns brister inom psykiatrivården och anser inte att personer med psykiska problem får professionell hjälp. Det är myndigheten för handikappolitisk samordning, Handisam, som genomfört en opinionundersökning där de frågat mer än 2 000 svenskar om psykisk ohälsa. Och resultaten antyder att misstron mot psykiatrin är utbredd. Endast 30 procent av de tillfrågade instämmer i påståendet att de flesta människor med psykiska problem får professionell hjälp inom vården.
– Det är en olycklig bild av vården som gör att folk inte söker hjälp i tid. På så sätt växer problemen för både den som behöver professionell vård och samhället i stort, säger Rickard Bracken, projektledare på Handisam, i ett pressmeddelande.
Generellt är det unga, kvinnor och personer med högskoleutbildningar som är mer negativt inställda till psykiatrivården, än vad äldre, män och personer som inte har gått på högskola är. Dessutom visar undersökningen att personer som själva har erfarenhet av psykisk sjukdom är mer negativa än den övriga befolkningen. Medan personer som däremot har arbetat med psykiatrisk vård, stöd och omsorg är mer positivt inställda än övriga. Handisams opinionsundersökning har genomförts som en del i ett större arbete med att förändra attityderna till personer med psykisk sjukdom.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu