Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Självupplevd fulhet kan botas med internet-KBT

Dysmorfofobi, självupplevd fulhet, kan enligt den första randomiserade behandlingsstudie som gjorts, botas med internetbaserad KBT. Den nya behandlingen har utvecklats av forskare på vid Karolinska institutet och studien kan bidra till att fler personer med diagnosen kan få vård.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-02-03

Annons

Dysmorfofobi är en psykiatrisk diagnos och de personer som lider av den har en stark uppfattning om att det är något fel på deras utseende, trots att de ser helt normala ut. Diagnosen är förknippad med stort lidande, sjukskrivningar och de drabbade har en förhöjd risk att begå självmord.

Diagnosen har förbitsetts inom vården och patientgruppen har haft svårt att få rätt typ av hjälp. För att öka tillgängligheten till behandling har forskare på Karolinska institutet tagit fram en ny typ av kognitiv beteendeterapi, KBT. Behandlingen är på tolv veckor och genomförs på nätet.

Internet-KBT botade var tredje patient

– Resultaten visade att internet-KBT var överlägset stödsamtal samt att behandlingseffekten av internet-KBT är fullt jämförbar med den som uppnås vid traditionell KBT, säger studiens försteförfattare Jesper Enander vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Annons
Annons

I behandlingsstudien som är den största hittills för denna patientgrupp deltog 94 personer som länge varit sjuka och som haft tidigare kontakter med hälso- och sjukvården. Var tredje patient var helt botad efter tolv veckors behandling.

Behandlingen ökade också livskvaliteten för deltagarna och minskade depressiva symtom. Hälften av dem som hade en pågående depression vid studiens start var inte längre deprimerade efter att de avslutat sin behandling.

Forskarna hoppas att behandlingen på sikt ska bli tillgänglig inom den reguljära sjukvården, så att fler personer som lider av tillståndet får tillgång till effektiv behandling.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.