Rehabiliteringsgarantin ska granskas
Nu vill regeringen kontrollera att miljardsatsningen, rehabiliteringsgarantins 1,6 miljarder kronor, får människor att komma tillbaka till arbete efter att de varit långtidssjukskrivna. Regeringen vill ta reda på om landstingen gör sitt jobb om patienterna mår bättre och kommer tillbaka till arbetet.
– Vi måste få veta om rehabiliteringen är rätt utformad och har den effekt som vi önskar, det vill säga ett ökat hälsoläge och ökad återgång till arbete, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson till DN.
För att få ett svar på detta får Socialstyrelsen en miljon kronor för att i år och nästa år utvärdera landstingens arbete. Rehabiliteringsgarantin är inriktad på de två största diagnosgrupperna bland sjukskrivna. Multimodal rehabilitering ges för långvarig smärta i axlar, nacke och rygg. Kognitiv beteendeterapi, KBT, ges till personer med lättare eller medelsvår ångest, depression eller stressproblem. Enligt landstingens inventeringar av sjukas behov ska drygt 28 900 personer få KBT i år och över 8 100 ska behandlas för smärta i kroppen.
I överenskommelsen med regeringen ställs kvalitetskrav som måste uppfyllas när det gäller innehåll samt utbildningsnivån hos dem som utför behandlingarna. Karolinska institutet får en miljon kronor i år, och preliminärt två miljoner under 2010, för att se vilken effekt rehabiliteringsgarantins insatser har på arbetsförmågan hos personerna som behandlas.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu