Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Psykisk ohälsa på jobbet ska utredas

Den psykiska ohälsan på jobbet har under de senaste 20 åren ökat. Den utgör idag den vanligaste sjukskrivningsorsaken, men kunskapen om vad det beror på är begränsad, skriver Dn.se.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-09-16

Annons

Därför har nu Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, fått 1,5 miljoner kronor av regeringen för att göra en kunskapsöversikt.

”Vi behöver bredda problembilden ytterligare och analysera och problematisera utvecklingen utifrån flera olika forskningsdiscipliner”, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-23 11:05 (11 år sen)

    Jag tror att besparingar som innebär merarbete för den enskilde anställde i samband med arbetlösheten i samhället sätter en enorm press på anställda. De anställda låter bli att klaga för att inte verka otillräckliga, de kan ju ersättas av en arbetslös hur lätt som helst...

    Ett hårdnande samhällsklimat där egoismen frodas, skattesänkningar ges till dem som redan har det ganska okej ekonomiskt samtidigt som sjuka och arbetslösa får det sämre bidrar det med. Vem vågar idag erkänna otillräcklighet på jobbet? Ingen! Nej, man biter ihop och kör sig själv i botten!

    Det är arbetsgivarnas marknad därute och vi som har ett jobb får helt enkelt bita ihop och köra på. När man som anställd vill förbättra får man svaret från chefen: Det går inte, det är besparingar på gång...

    Alla är inte medvetna om den psykologiska processen som lurar i botten heller, en del tycker att de gör ju allt de kan på jobbet och mer därtill för att de vill och är duktiga. Men samtidigt åläggs de fler och fler sysslor utan en chans att värja sig. Om nån råkar klaga blir ofta svaret sonikt att så är det ju för alla. Att vara extra duktig är inte längre en stark prestation som man utför utan nåt självklart för alla.

    Därav den psykiska ohälsan, man presterar mer och mer och får ingen kredit för det. Det förväntas att man gör lite mer än man förmår - dagligen! Överallt!

    Sen finns det kanske arbetsgivare som ändå ser och premierar sina anställda på nåt sätt... tyvärr är det inte så där jag jobbar, inom kommunal barnomsorg.

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-16 16:40 (11 år sen)

    Hej. Om den psykiska ohälsan på jobbet som Forskningsrådet skall utreda? För mig låter det väldigt verklighetsfrämmande om att FORTE skall få 1,5 miljoner av regeringen till en översikt av kunskapen. Jag som vanlig arbetare förstår varför psyk ohälsan ökar på arbetsplatser. De 1,5 miljonerna kan användas mycket bättre inom psykavd. Läs tidningarna som är billigare och gör besök på psyken.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.