Psykisk ohälsa bland unga ökar – riktlinjer skärps
På tio år har antalet barn och unga som mår psykiskt dåligt ökat dramatiskt i Sverige och vården klarar inte av att bemöta behovet, det menar Socialstyren. Nu skärps därför de nationella riktlinjerna för vård vid depression och ångestsymtom.
Vården klarar inte av att bemöta det behov som finns när det kommer till psykologisk behandling, det kommer inom ett kort perspektiv leda till ökade kostnader för vården, det menar Socialstyrelsen som nu har uppdaterat de nationella riktlinjerna för vård vid depression och ångestsyndrom.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
”Brist på personal med kompetens”
Närmare 190 000 barn och unga i Sverige lider av psykisk ohälsa idag. Antalet sjuka barn i åldern 10-17 år har fördubblats på tio år, och bland åldern 18-24 år är det en ökning på närmare 70 procent, visar siffror som publicerats på DN Debatt.
– Det är framför allt vid den första vårdkontakten som det råder brist på personal med kompetens för psykologisk bedömning och behandling, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind, psykiatriker och med i projektledningsgruppen för riktlinjerna i ett pressmeddelande på Socialstyrelsens hemsida.
Ökat behov av olika behandlingar
Likt de tidigare riktlinjerna rekommenderas psykologisk behandling i kombination med läkemedel, men man trycker extra på att det finns ett ökat behov av olika typer av psykologiska behandlingar. I första hand olika typer av kognitiv beteendeterapi (KBT), men man rekommenderar även andra terapiformer.
– Varje vårdcentral bör kunna erbjuda barn och unga psykopedagogisk be-handling, där även föräldrar och familj tillsammans får verktyg att hjälpa den som drabbats, säger Tord Ivarsson, docent i barn- och ungdomspsykiatri med i projektledningsgruppen för riktlinjerna, på myndighetens hemsida.
-
Socialstyrelsen
Dagens Nyheter - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2017/merpsykologiskbehandlingskahjalpaflermedpsykiskohalsa
https://www.dn.se/debatt/unga-med-psykisk-ohalsa-maste-fa-hjalp-snabbare/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu