Nu öppnar självmordslinje som ska rädda liv
Den nya hjälptelefonen heter Självmordslinjen och ska förhindra att människor tar sitt liv. Tjänsten drivs av den ideella föreningen Mind och kommer att vara öppen dygnet runt för människor som har suicidala tankar eller närstående som känner någon som vill ta sitt liv. Det går att vara anonym när man ringer till hjälptelefonen men om någon av medarbetarna som svarar anser att det är fara för liv så kommer de att kontakta 112.
Självmordstelefon framgångsrik
Enligt Carl von Essen, generalsekreterare på föreningen Mind som står bakom initiativet, har konceptet med en hjälptelefon mot självmord testats i andra länder och visat sig vara framgångsrikt.
– Det man vet från tidigare erfarenhet i andra länder är att självmordslinjer kan vara ett bra sätt att förebygga självmord. Det är överhuvudtaget viktigt att ha den här typen av stöd som är lättillgängligt, säger Carl von Essen till Sveriges Radio.
Räknar med 20 000 samtal per år
På Självmordslinjen ska cirka 160 volontärer jobba ideellt med att ta emot samtal. Hur stort behovet av en sådan här telefonlinje egentligen ser ut är dock svårt att förutsäga i dagsläget.
– Vi har planerat för att kunna hantera 20 000 samtal per år, men mängden är svår att förutse, säger Carl von Essen till tidningen Dagens Nyheter.
Telefonnumret till Självmordslinjen är 90101.
Antalet självmord minskar
Statistik från Karolinska Institutets suicidsforskningscentrum visar att självmord är vanligast bland de övre i medelåldern och pensionärer. Under 2013 tog drygt 1 600 personer i Sverige sitt liv. Av dessa var 1 107 män och 499 kvinnor.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Statistiken visar också att antalet självmord har minskat sedan 1980-talet – dock inte bland unga mellan femton och tjugofyra år för där har självmorden snarare ökat under de senaste tio åren.
Förra året tog 1 531 svenskar sitt eget liv, enligt tidningen Dagens Medicin.
Besök Självmordslinjens webbplats
Här hittar du olika patientföreningar och riksförbund
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu