Nästan alla svenskar blir höstdeprimerade
90-95 procent av alla svenskar känner av SAD och tio procent får lättare besvär, säger Baba Pendse, överläkare i psykiatri vid universitetssjukhuset i Lund.
– Det är när det börjar påverka ens funktion, när man inte orkar stiga upp ur sängen längre. Eller när man går och lägger sig direkt efter jobbet. Man drar sig undan och vill inte träffa någon, säger Baba Pendse.
En liten del av svenskarna, cirka en till två procent drabbas så allvarligt att det krävs klinisk behandling, som läkemedel eller ljusterapi.
Men de allra flesta kan kurera sin deppighet själva genom morgonpromenader då det är ljust eller genom att solsemestra under vintern.
Blir du höstdeprimerad? Och i så fall, hur påverkas du av det?
Kommentera denna artikel
Maten, som skapar inflammationsprocesser i kroppen har väldigt stor betydelse för utvecklingen av depressioner,
men man kan också äta mat som motverkar inflammationerna. Mer om detta kan ni läsa här: (länk till studier m.m. )
artikel nr 258:
http://metrobloggen.se/farmakologensblogg/
Jag har lidit av höstdepressioner så länge jag kan minnas, prövade ljusterapi några år men till sist fungerade det inte längre, medicin får jag bara biverkningar av, nu försöker jag vara ute när det är ljust plus att jag äter D vitaminer i ganska stora doser plus att jag ändrat matvanor och äter mer ekologiskt och med låg kolhydratkost och 5:2 på det, tycker jag mår bättre av det!
Jag har sedan tonåren känt av SAD det var mycke värre då, så fort skolan började efter sommarlovet började besvären, jag kände mig ledsen o tappade intresset för saker som jag normalt tyckte om. Jag tröståt sötsaker o mat, kände mig tjock o cirkeln var igång, jag mådde ännu sämre. Idag har jag familj, man o 3 barn. Kan känna av SAD men absolut inte dom förr. Har inte tid att fokusera så mycket på mig själv nu.. Det jag kan känna är väl att jag har en tendens att bli oengagerad i det mesta o då känner jag mig lat o mår inge vidare av det..
Jag försöker att äta nyttigt o tar multivitaminer varje dag, sköter jag kosten så hjälper det bra men ibland är det svårt att stå emot godissuget ...
Jag får ovan symptom, och även nedstämdhet o tankar om livet är värt att leva. Sysselsätter mig ofta genom nya kuser (ny stimulans) eller dylikt. Nu äter jag 50mg sertralin..utan att ha tagot bort medicinen efter min vårdepression (100mg)..endast minskat ner dosen sedan i våras..vilket verkar fungera för mig..nu kan jag slå bort tankar etc o agera än att bli passiv, låg o tungsint av alla borde- nu gör jag istället. för mig pratar vi om en process på ca 5 -6 för att ha hittat en hyfsad balans o motivation som tar över den apatiska delen. men är supertrött o sover lääänge på helgerna när jag kan. Allt går, ge ALDRIG upp!!!!våga tala öppet om det med din omgivning!!!!det underlättar. (P.shar också en odiognisetad add o en diogniserad ätstörning i form av hetsätning som blir extra påtaglig )
Deppig vinterhalvåret. Hjälper att vara utomhus mkt. Har provat ljusterapi och det hjälpte. Semester ja, men det har jag inte råd med varje år.
Inga har kommenterat på denna sida ännu