Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Felmedicinering av äldre vanligt

Onödiga mediciner, för höga doser och fel läkemedel. Genomgången av 1 700 äldre skåningars läkemedelskonsumtion visade att mer än 80 procent hade läkemedelsrelaterade problem. I genomsnitt åt de elva olika sorters medicin.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-08

Annons

-Det utvecklas många nya läkemedel och det gör att livslängden ökar. Vi lever längre, men med fler sjukdomar. Sannolikheten för att bli gammal och ha många läkemedel ökar, säger apotekaren Cecilia Lenander.

I sin avhandling har hon granskat läkemedelsgenomgångar som utförts i primärvården. Patienterna var i snitt 87,5 år och de flesta bodde på särskilt boende. Det som förvånade henne mest var att så många hade kvar läkemedel som de inte längre behövde.

Läs också: Placebo lika bra som antidepressiva för äldre 

Annons
Annons

Pressad vård

Vården är pressad, så är det inget akut problem låter man det vara. Man tittar inte på alla patientens läkemedel, säger hon.

Trots att äldre är storkonsumenter av läkemedel är de sällan med i läkemedelsstudier.

-Man vill inte undanhålla äldre patienter de nya läkemedlen. Samtidigt vet man inte om de gör nytta, eller om de orsakar skada på äldre. Det finns flera faktorer som gör att den åldrande kroppen reagerar annorlunda på läkemedel. Njurfunktionen är till exempel inte densamma, inte heller förmågan att reglera blodtrycket.

Läs också: Antidepressiva läkemedel till äldre ifrågasätts

Annons
Annons

-Har man då blodtryckssänkande medicin kan det bli för mycket. Man får inte tillräckligt med blod till hjärnan och blir mer förvirrad och yr än vad man borde vara, säger Cecilia Lenander.

Samtidigt som man bör vara försiktig med blodtryckssänkande medicin ökar strokerisken med stigande ålder. Här gäller det alltså att hitta balansen, att väga strokerisken mot biverkningarna.
Antipsykotiska medel

Mycket antidepressiva läkemedel 

Cecilia Lenander anser att mycket talar för att de som bor på särskilda boenden får för mycket antipsykotiska läkemedel. De ska ges mot allvarliga psykoser, men ges ofta på oklara indikationer eller så saknas indikationer helt, visar hon i sin avhandling.

Efter de läkemedelsgenomgångar hon granskat minskade användningen av antipsykotiska läkemedel med 23 procent.

Läs också: Bristande kunskap kring läkemedelsbiverkningar 

Möjligen överanvänds även andra läkemedel som riktar sig mot psyket, som lugnande medel och sömnmedel, anser hon.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Enligt Socialstyrelsen bör alla som är 75 år eller äldre och har fem eller fler läkemedel erbjudas läkemedelsgenomgång när de kommer i kontakt med läkare. Detta görs mer och mer, men i högre grad på sjukhusen än på vårdcentralerna.

-Våra äldre befinner sig till största delen i primärvården, så där borde vi göra mer, säger Cecilia Lenander.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.