Deprimerade mödrar ger barn fel kost
– Vi fann att mödrar som var känslomässigt instabila, ängsliga, arga och ledsna, hade dålig självtillit och en negativ syn på världen, var mycket mer benägna att ge barnen socker- och fettrik mat, säger Eivind Ystrøm, psykolog vid Folkehelseinstituttet, på myndighetens hemsida.
Detta är, enligt Folkehelseinstituttet, det första forskningsprojektet i världen som gör en omfattande analys av barns kostvanor utifrån såväl psykologiska och sociodemografiska faktorer hos mammorna, samt det första som tittar på kostvanor hos mycket små barn.
– Detta är viktigt för att vi har upptäckt att samma socioekonomiska riskfaktorer för socker- och fettrik mat som tidigare identifierats bland tre till sex år gamla barn i England gör sig gällande redan vid 18 månaders ålder. Detta i tillägg till att studien alltså visar att föräldrarnas förmåga att hantera stress påverkar barnens matvanor från tidig ålder, säger Eivind Ystrøm.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu