Antidepressiv medicin kan öka självmordstankar hos unga
– Antidepressiva läkemedel är mycket bra, men de kan också ha biverkningar i form av aggressivitet, impulsivitet och till och med självmordsförsök. Det är oerhört viktigt att barn och unga människor är under uppsikt av specialister när de behandlas, och att behandlingen kompletteras med psykologiska metoder, säger Danuta Wasserman, professor i psykiatri vid Karolinska institutet, till Sveriges Radios vetenskapsredaktion.
Självmordstankar och aggressivitet
Det är sedan tidigare känt att antidepressiva läkemedel kan ha en negativ effekt på unga som lider av depression. Samtidigt har det gjorts studier som visar att antidepressiv medicin kan förhindra att en individ begår självmord.
I den aktuella studien är det forskare i Danmark som gått igenom 70 europeiska studier som gjorts på 2000 barn, ungdomar och unga vuxna.
Resultatet av deras genomgång visar att unga som tar antidepressiv medicin löper en dubblerad risk att få självmordstankar och känna aggressivitet jämfört med vuxna som tar exakt samma preparat.
Danuta Wasserman vid Karolinska institutet säger till Sveriges Radio att det kan bero på att ungas hjärnor reagerar på ett helt annat sätt än de vuxnas hjärnor.
Danuta Wasserman ser gärna att myndigheter i Sverige gör fler studier och analyser som syftar till att ta reda på vilken behandling som lämpar sig bäst för ungdomar.
Kommentera denna artikel
Hej! Jag äter själv Zoloft sen sen 30 år. Jag började i vuxen ålder. Jag har uppmärksammat 3 unga i min hemstad som begått självmord medan de ätit antidepressiva. Det är fruktansvärt :-( /M
Var sätter man gränsen från att vara ungdom till vuxen?
Var sätter man gränsen från att vara ungdom till vuxen?
Var sätter man gränsen från att vara ungdom till vuxen?
Var sätter man gränsen från att vara ungdom till vuxen?
Inga har kommenterat på denna sida ännu