Allt fler har sömnbesvär
Ungefär var tionde person i Sverige har sömnbesvär som är så pass allvarliga att de påverkar deras dagliga liv. Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, har nu gått igenom vilka metoder som hjälper bäst mot sömnsvårigheter. Allra vanligast är att personer som har svårt att sova får sömnmedel. 2008 fick närmare 750 000 svenskar sömnmedel på recept.  
Enligt SBU: s rapport är det elva procent av de vuxna svenskarna som har sådana sömnsvårigheter att de får problem dagtid av sin sömnbrist. Jerker Hetta, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet, som har lett SBU: s undersökning, menar dock att terapi ofta är en bättre behandlingsmetod än sömnmedel.
– Ja, en sak är att det är ett bra stöd för psykologisk behandling, kognitiv beteendeterapi. Det är ba för de som har långvariga besvär, men vid tillfälliga korta besvär kan man ta sömnmedicin. Det fungerar också, säger han till Ekot.
Ett flertal tidigare studier har visat att sömnproblemen ökar, och särskilt stor har ökningen varit de senaste tio åren, säger Jerker Hetta som bland annat anser att stress kan vara en bakomliggande faktor till ökningen.
– Det är en sorts varningssignal, har man det stressigt, jobbigt och inte får vila på natten får det konsekvenser. Då bör man ta itu med det på ett annat sätt.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu