Äldre psykiskt sjuka får dåligt stöd
Personer med psykiska funktionshinder som är äldre än 65 förlorar ofta det stöd de tidigare haft för att klara ett eget boende, och få har tillgång till dagverksamhet. Det visar en kartläggning i Stockholm. Ett annat växande problem som märks i samtliga kommuner, är att allt fler psykiskt sjuka blir äldre. En undersökning, som äldreförvaltningen gjort, pekar på att det behövs fler träffpunkter för äldre. Verksamheter med utbildad personal och med aktiviteter som är anpassade för just äldres behov.
Många med psykiska funktionshinder behöver till exempel en boendestödjare för att ta sig igenom vardagen, något som de haft när de ”tillhörde” socialpsykiatrin. Men i samband med att de blir pensionärer och tas om hand av äldreomsorgen försvinner boendestödet i flera stadsdelar i Stockholm.
– Det är ett jätteproblem och helt fel att en utsatt grupp kommer i kläm. Kanske måste vi ta fram en speciell handlingsplan för hur övergången mellan olika förvaltningar ska gå till, säger äldreborgarrådet Ewa Samuelsson (kd).
Kartläggningen pekar även på att det finns ett behov av samordning, mer utbildning och individuellt utformad hjälp. Äldreomsorgspersonalen som medverkat i studien menar att en psykiskt funktionshindrad person snabbt kan hamna i misär om han/hon inte får rätt stöd.
– Det är ett växande problem i alla kommuner i och med att fler med psykiska funktionshinder blir äldre och fler äldre blir psykiskt sjuka, säger docent Davis Brunt, som arbetar med frågor inom Socialstyrelsen samt som forskare i vårdvetenskap vid Växjö universitet.
I Stockholm har äldrenämnden nu krävt bättringar ute i stadsdelarna. Det ska blir klarare riktlinjer för äldreomsorgen och utbildningsseminarier ska dras igång.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu