Jag är en 20 årig tjej som är 160 cm lång och väger nu 68 kg (vägde för ett år sedan 95) som förra hösten fick en virusinfektion och efter det så var jag riktigt dålig. hela tiden problem med magen mm. Jag hade ändrat matvanor innan infektionen så hela viktnedgången har inte med att göra att jag varit sjuk. under tiden som jag varit sjuk så har jag isolerat mig från vänner och tyckt att allt varit tråkigt, inte velat göra något. Nu i sommar så kom det fram att jag formodligen utvecklat glutenallergi, så nu äter jag gluten reducerad kost och jag blir bättre och bättre i magen. Men jag blir mer och mer nedstämd. Jag tycker fortfrande inget är kul, tycker det är jättejobbigt då jag ska träffa folk eller om jag ska utan för dörren över huvud taget. Jag sover även jätte mycket ofta runt 11 timmar per natt. Tycker att jag borde vara glad då jag nu är ganska frisk och har en helt ny kropp men så är det inte alls. vad kan det bero på och vad ska jag göra. Tacksam för svar.
Hej!
Många teorier är möjliga utifrån ditt brev. Så vitt jag vet kan virusinfektioner ibland utlösa glutenintolerans. Det är välkänt att denna tarmsjukdom kan leda till trötthet och depressionsliknande besvär och även ångest, som i så fall borde förbättras av att du nu börjat med rätt kost. Å andra sidan kan det ju ta ett tag innan förbättringen inträder.
Virusinfektioner kan också utlösa psykiska reaktioner i form av trötthet, energilöshet - sk asteni, som kan likna depression.
Vitaminbrist orsakad av din glutenintolerans eller din tidigare "kostomläggning" kan vara bidragande faktorer. Provtagning hos läkare kan fastställa hur det ligger till.
En "traditionell" depression kan ha utvecklats som en reaktion på din diagnos eller som komplikation till den av glutenintoleransen eller virusinfektionen orsakade tröttheten.
Det låter som du har utvecklat en del isoleringstendenser, social fobi, och det talar trots allt för att det rör sig om en riktig depression/psykiatrisk diagnos oavsett orsaken.
Du bör ta kontakt med läkare för provtagning och ställningstagande till antidepressiv medicinering.
Bästa hälsningar Jan Davilén Överläkare, Specialist i psykiatri