Hej jag är en 45 årig kvinna som har drabbats av utmattningsdepression pga flera faktorer och stressorer. Då min syster försökte ta sitt liv vaknade en mängd minnen från tidig barndom om övergivenhet, våld och sorg. Även om dessa minnen inte är förträngda för mig är de nu i mina emotioner, kan det vara posttraumatisk stressyndrom jag drabbas av när det nu har blivit ökad stress allmänt i livet med sjukdom och handikapp i nära familj? Jag visar symtom på utmattning, dock är jag inte något djupare deprimerad men har varit sjukskriven i 7 veckor, känner mig alltför stresskänslig fortfarande. Har med doktorn på vårdcentralen diskuterat att ta antidepressivt, men nu är frågan den att jag går så mycket upp i vikt av dessa preparat även om jag strikt kontrollerar vikten. Har provat Citalopram tidigare i livet vid liknande händelse med god effekt, dock med mycket viktuppgång. Min andra fråga: finns det SSRIpreparat som minskar aptiten?Tack
Utmattningsdepression är ett mycket svårt begrepp. Olika doktorer, liksom andra i samhället, menar olika då de pratar om utmattningsdepression. Av det Du skriver i Ditt brev kan man tolka det som att det är mycket Du har behov av att prata om. Det kan vara en bra och framkomlig väg. Rätt instans är då en kurator på vårdcentralen. Vill Du mer bearbeta Dina upplevelser från barndomen är en psykolog med de kunskaperna rätt väg. Om det finns symtom på en mer klinisk depression är farmaka en bra hjälp på vägen. Det bedömningen kan Din Distriktsläkare eller psykiatriker göra.
SSRI preparat verkar lite olika, på olika människor, när det gäller biverkningar. Just citalopram brukar tillhöra de SSRI preparat som ger minst viktökning. Det är inte alltid tabletten som ger viktökningen. Ibland kan det vara symtom på depressiviitet, ibland kan det vara tecken på att man mår bättre, och åter ibland kan det vara ångest som gör att man äter mer. Diskutera det med Din distriktsläkare eller dietist.
Till sist skulle jag vilja tillägga att sjukskrivning sällan är en bra väg. Någon form av sysselsättning är nog en förutsättning för ett tillfrisknande. Antingen på Din nuvarande arbetsplats, eller om Du inte trivs där, en alternativ sysselsättning. Det kan Försäkringskassan och/eller arbetsförmedlingen hjälpa Dig med i samråd med Din sjukskrivande doktor.
Vänliga hälsningar Anders Berntsson chefsöverläkare, psykiater