Har tagit citalopram i 2 omgångar för depression. Första gången dos 40 mg i 2,5 år. Efter den nedtrappningen fick jag sömnproblem och började må dåligt. Började igen med citalopram efter 8 mån uppehåll och sömnen kom tillbaka. Tog 20 mg Citalopr denna gång från dec-maj 2006. Var tvungen att trappa ned igen pga graviditet i maj och nu är nedtrappn klar och sömnproblemen tillbaka. Mitt sömnproblem är att min kropp har valt att somna vid 03:00-04:00 oavsett när jag lägger mig eller skall gå upp. Jobbar 8-17 och stiger upp kl 06:30. Det spelar ingen roll om jag sovit 2 tim eller inte alls natten innan utan kroppen är inställd på att somna vid 3-4 på morgonen vilket gör att jag kan sova ca 15 tim på en arbetsvecka. Är detta ett vanligt problem. Har aldrig hört talas om ngn som behöver citalopram för att kunna sova?? Denna gång mår jag relativt bra så jag förstår inte sömnen. Kan ej heller testa sömntabletter pga graviditet. Hjälp!!!
Reglering av sömnen är en av hjärnans mest känsliga mekanismer. Det behövs oftast bara mycket små yttre eller inre kroppsliga förändringar för att sömnmönstret skall påverkas. I samband med en depression blir sömnen ofta
störd men kommer tillbaka när depressionen försvinner tex efter en antidepressiv behandling. Slutar man en sådan terapi för tidigt kommer sömnproblemen tillbaka och så har det tydligen varit för Din del två gånger.
Därför kan jag svara att i vissa fall är långvarig antidepressiv behandling tex med citalopram en bra "sömnmedicin". I Ditt fall finns ju också en annan omständighet nämligen den att Du är gravid. Gravida kvinnor tappar ofta sin normala sömnrytm och får ett förändrat sömnmönster på det sätt Du beskriver.
Kan man undvika läkemedel under graviditet är det bra men ibland behövs faktiskt läkemedel för att både mamman och det väntade barnet skall få må riktigt bra. Tala med Din psykiater och gynekolog om detta.
Vänliga hälsningar Jan Wålinder professor, psykiater.