Jag är kvinna, 28 år, 168 cm, 68 kg. Jag har sedan juni-05 provat Zoloft, Fluoxetin, Edronax och nu slutligen Efexor Depot. Varför jag provat så många mediciner beror på icke önskad effekt samt besvärliga biverkningar. Är sjukskriven för depression med sekundär pålagring av ångest vilket sedan förändrades till diagonosen GAD. De senaste månaderna har dock depressionen kommit tillbaka och ångesten blivit sekundär igen. Ska nu sätta ut Efexor Depot helt och om ett par veckor påbörja behandling med Lyrica. Jag undrar om det är vettigt att sätta ut allt antidepressivum och enbart prova Lyrica. Jag har otroligt besvärliga biverkningar av Efexor med viktökning på 12kg. Detta skrämmer mig lite med tanke på att Lyrica verkar kunna ge viktökning också. Min läkare tror att jag har utvecklat denna "nya" depression pga min höga ångestnivå och tror att den kan hävas genom att komma åt ångesten m.h.a Lyrica. Är denna ordination en vettig lösning? Jag skulle gärna prova Cymbalta/Duloxetin men den kanske är för lik Efexor och kanske ger samma oönskade biverkningar. Vore tacksam för svar.
Att ordinera läkemedel är ofta en svår konst då människor reagerar så olika både när det gäller positiva effekter och även biverkningar. Ofta blir det en fråga att .pröva sig fram precis på samma sätt som när det gäller att hitta rätt medicin för tex högt blodtryck.
Det kan ta tid att hitta rätta läkemedel. Beträffande Efexor och Cymbalta är det riktigt att de i princip hör till samma farmakologiska familj men det finns skillnader mellan preparaten vilket gör att den person som inte haft god nytta av Efexor kan få det av Cymbalta, eller tvärtom. En god regel är att göra förändringar endast ett steg i taget.
Byter Du från Efexor till Cymbalta så låt åtminstone 6-8 veckor gå med dosen minst 60, gärna 90 mg per dag för att utvärdera nyttan. Om ångesten alltjämt består kan kanske ett Lyricatillägg vara motiverat. Som regel finns det alltid läkemedelskombinationer som visar sig framgångsrika. De här strategiska frågorna är viktiga att Du diskuterar med Din läkare.
Vänliga hälsningar Jan Wålinder professor, psykiater.