Har haft två djupa depressioner med tvångstankar som huvudsymtom. Har mellan dessa depressioner satt ut medicinen men blivit dålig sedan igen. Sist jag blev dålig var efter förlossning, har sedan dess (2006) medicinerat med fluoxetin. Och det fungerar bra. Nu planerar jag och min man för syskon och jag skulle så gärna vilja vara utan medicin under graviditeten. Förra graviditeten satte jag ut medicinen när vi började försöka och jag mådde toppenbra. Kan kanske graviditetshormonerna göra så att jag mår bra? Utan medicin? Hur stor är risken för att mitt/eventuellt mina barn också drabbas av depressioner? Känner mig i bland så orolig för att jag ska "överföra" depressionen. Finns det något jag skulle kunna göra för att undvika det? Sedan en annan fråga. Vad finns det för risker med långtidsbehandling/livstidsbehandling med fluoxetin? Äter 20 mg. Har hört något om ökad risk för demens och hjärt-kärl-sjukdomar. Min mamma fick diagnosen hjärtsvikt i somras (57 år gammal). Hon har medicinerat med antidepressiva sedan 25 års ålder. Läkarna bytte ut hennes mediciner till några mer skonsammare antidepressiva. Hon har dock under perïoder druckit mycket alkohol. Kan kombinationen alkohol och antidepressiva leda till hjärtsvikt? Försöker förlika mig med att jag kanske alltid kommer behöva en dos antidepressiv medicin men det skulle kännas så mycket lättare om jag vet att det är riskfritt. Medicinerar med Fluoxetin 20 mg.
Det är många viktiga frågor du tar upp. Vi vet nu att det är viktigt att en gravid kvinna får må psykiskt bra under graviditeten, både för sin egen, men i lika hög grad för det väntade barnets, skull. Därför ska kvinnor med risk för depressiv sjukdom under graviditet medicinera för att hålla sig friska.
Ett säkert läkemedel härvidlag är Fluoxetin som kan användas såväl under graviditet som under en amningsperiod. Det finns enligt min mening inga hållbara bevis för att långtidsmedicinering med Fluoxetin i den dos du använder leder till ökad risk för demens-eller hjärtkärlsjukdomar.
Risken för ett barn att utveckla depressionssjukdom om en av föräldrarna har sjukdomen beror på många olika faktorer där arv, typ av sjukdom, miljö med mera spelar in. Jag ger dig rådet att diskutera de här viktiga frågorna med en doktor som har specialistkompetens inom området psykiatri. Där hoppas jag du kan få svar.
Vänlig hälsning
Jan Wålinder
professor, specialistläkare