Jag har varit deprimerad (stress/utmattning i grunden) i 10 månader, och har under den tiden medicinerat med Efexor, Cipralex och Remeron. Jag har inte upplevt någon förbättring av sinnesläget, utan bara fått diverse biverkningar. Kan det vara så att jag som individ är resistent/inte påverkas av medicineringen? Jag funderar på att, i samband med min läkare, sluta medicinera.
Allt som känns som depression, är inte en klinisk depression i psykiatrisk mening. Man kan känna sig "deppig" av väldigt många olika orsaker, som inte alltid leder till att man är deprimerad i psykiatrisk bemärkelse. Då hjälper sällan mediciner. Det är dock alltid viktigt att få en bedömning av en läkare. Ibland av olika läkare. Vid en klinisk psykiatrisk depression hjälper oftast de behandlingsmetoder vi har att tillgå inom psykiatrin. I din fråga skriver du att du har medicinerat i 10 månader, utan att må väsentligen bättre. Dessutom med flera olika farmaka, med olika former av verkningsmekanismer.
Jag tycker inte du skall sluta i förtvivlan eller i desperation. Ett avbrott i medicineringen bör alltid göras i samråd med en läkare, vilket du också skriver att du planerar.
Vänlig hälsning,
Anders Berntsson
Chefsöverläkare, psykiater.