Hej! Jag har sedan 97 lidit av en rädsla för att bli magsjuk. Det har långsamt för varje år blivit värre och nu är det väldigt jobbigt. Varje vinter när vinterkräksjukan härjar så är det som en tävling hela tiden. Jag behöver bara tänka på att jag mår illa så gör jag det. Bättre blir det inte av att jag enligt läkare troligen har IBS vilket gör att jag mår illa pga magproblemen. Bland det värsta jag vet är att åka pendeltåg då jag många gånger fått illamående-attacker och det kännts som jag kommer kräkas. Jag har aldrig gjort det men det är väldigt obehagligt och ohanterligt. Tidigare år har ångsten försvunnit när vinter är slut och jag fått chansen att återhämta mig till viss del under resterande år även om rädslan för att bli magsjuk hela tiden finns med. Har även valt att inte ha så många vänner för att jag behöver tiden att få vara ensam hemma. Risken för att bli sjuk minskar då och det är något jag kan tänka tillbaka på när illamåendet kommer! Men nu är jag studerande sedan ett år och det innebär nya vänner (de vet inte om mina problem) som jag känner att jag måste umgås med så dem inte tror att jag inte vill. Skolan ställer också krav och jag känner att jag inte vet om jag orkar 2 år till då jag får lägga ner mycket energi på att försöka vara någon jag egentligen inte är i nuläget! Jag har fått symptom då det känns som att jag bara vill skrika, muskelskakningar, "spagettiben", ständig oro, illamåendeattacker, vaknar på nätterna och känner att jag måste "ha hjälp av någon". Har ringt till terapeuter i tanken på att gå i kognitiv terapi men de har givit engångskostnad som är alldeles för hög för en student. Det känns nu hopplöst och som att jag lever endast för dem som älskar mig. Hur ska jag göra för att få hjälp. Vem ska jag kontakta? Finns det någon ångestmedicin som inte är beroendeframkallande?
Det du beskriver är med stor sannolikhet ett ångesttillstånd. Även om din ångest berör ofarliga saker, som att få magsjuka, kräkas på offentlig plats o.s.v. är dina symtom inte triviala. Det är viktigt att söka vård när ångesten utökas, sprider sig till nya områden och börjar inskränka allt mer på det vardagliga livet. Dina symtom är mycket vanligt förekommande i befolkningen. Efter depression är ångesttillstånd de vanligaste symtomen vid psykisk ohälsa. Distriktsläkare är därför vana att möta människor med din typ av svårigheter.
Jag föreslår jag att du beställer en tid på din vårdcentral. Du kan gärna ta med dig ditt brev som väl beskriver din problematik. Diskutera både farmakologisk och psykologisk behandling med din distriktsläkare. Vid många vårdcentraler finns personal som arbetar med psykologiska metoder med din typ av problem. Det kan också vara så att man vid studenthälsan kan hjälpa till med behandling eller kan råda dig var du kan få psykologisk behandling, på din ort.
Med rätt behandling finns det stor anledning att tro att du kan avsevärt reducera eller bli fri från dina besvär. Lycka till!