Hej! Jag är en kvinna på 40 år som precis nyligt börjat testa SSRI-preparatet Sertralin. Jag har blivit sjukskriven med diagnosen utmattningsdepression. Jag uttryckte specifika önskemål om tabletter som endast påverkar serotoninet eftersom jag känner mig övertygad om att det är just en brist av serotonin jag lider av. Läkaren menade att så var fallet och jag fick Sertralin. Nu har jag hittat information om att just Sertralin påverkar inte bara serotonin utan även dopamin och att det kan vara helt fel medicin om man bara lider av serotoninbrist. I detta fall skulle det vara bättre med t.ex. Cipramil, vilket jag frågade efter. Jag är fortfarande i uppstartsskedet, är på min tionde dag, men jag känner mig mycket sämre nu, det startade efter en veckas användning ungefär. Stark ångest, tryck över bröstet osv. Vad ska jag göra? Det känns olustigt att fortsätta medicineringen med den här vetskapen.
Idag finns det faktiskt inga säkra metoder för att säga att just en viss typ av depressionssjukdom beror på en "brist" på serotonin eller några andra signalsubstanser tex noradrenalin eller dopamin. Det är mer en fråga om obalans mellan de olika signalsubstanssystemen. Att Du skulle lida av en "serotoninbrist" i hjärnan är ett påstående som är svårt att bevisa.
Sertralin verkar främst genom att förbättra serotonin aktiviteten i hjärnan men har också mindre men inte oviktiga effekter på två andra system nämligen noradrenlin och dopamin. Detta är ofta en fördel i behandlingen. De allra flest personer som börjar behandling med sk serotoninåterupptagshämmare (SSRI) dit sertralin hör kan paradoxalt nog under de första veckorna uppleva en symptomförstärkning. Därefter kommer de önskade, positiva effekterna.
Jag föreslår att Du fortsätter på den inslagna vägen. Först efter cirka 6 veckor kan man bedöma om läkemedlet haft önskad effekter. Om ej får man hitta en ny strategi.
Vänliga hälsningar Jan Wålinder professor emeritus, psykiater.