Fråga doktorn

Fråga   Psykiatri

Fråga: Deprimerad pappa - vad rekommenderas i form av medicinering och terapi?

Hej.

Jag har lite frågor angående min pappa som nu är 71 år gammal.

Pappa har fått 2 depressionsomgångar och har haft lite varierande medicinering och läkarkontakt: Första omgången våren 2002 var han rätt kraftigt deprimerad men återhämtades relativt snabbt: Han träffade första allmänläkaren (#1), ordinerades Zoloft 50mg, tillfrisknade efter ca 3 månader.

Efter 3 år, i maj 2005 ansåg man att han kunde sluta med medicineringen, tyvärr kan man nog säga i efterhand. En ny depression startade bara några månader senare i sept 2005. Denna blir kanske inte lika kraftig men desto mer utdragen. En efterträdare (allmänläkare #2) till första läkaren ordinerar Zoloft 100mg + Stesolid (mot ångest vid behov) Då ingen bättring upplevs i dec 2005 ökas dosen till 150mg Zoloft + Stesolid + Mirtazapin 45mg (till kvällen, mot ångest). Till våren, efter ca ½ år hade han blivit bättre men inte helt frisk. Allmänläkaren säger sig inte kunna remissa till psykiatri-vården (så dålig ansågs pappa ej vara) och säger sig inte kunna göra så mycket mer.

Pappa får samtalsterapi hos en kurator men efter bara 2-3 samtal anser kuratorn att han inte kan göra något för pappa. I maj 2006 byter pappa till en läkare inom psykiatri, vilken anser att han har fel medicin. Han byter medicin till Cymbalta 60mg (+ Stesolid + Mirtazapin 45mg). Pappa känner sig inte helt bekväm med den nya läkaren, känner inte att läkaren vill prata med honom riktigt. Tillfälligt under sommaren 2006 återkommer första allmänläkaren, vilken pappa tyckte mycket om. Under en jobbig period för pappa avbryter han kontakten med psykiatri-läkaren, efter bara 2 möten och träffar nu allmänläkare #1 ett flertal gånger under sommaren och i juni 2006 får han utskrivet en extra medicin/vitamin Malvitona (10-20 ml) förutom de övriga.

Efter sommaren återgår denna allmänläkare till annan tjänst men vid sista mötet får pappa en kontakt/remiss till en psykolog för samtalsterapi. Pappa träffar psykologen vilken berättar att hon inte kan skriva ut någon medicin till honom, vilket pappa trodde och därmed blir han orolig igen. Pappa återgår till allmänläkare #2 vilken inte vill förlänga Cymbalta recept utan anser att pappa får gå till den som först skrev ut det, alltså psykiatri-läkaren som pappa ej vill gå till … pappa blir ännu mer orolig.

Pappa har fortfarande inte blivit helt ok utan är vissa dagar mycket orolig och ångestfylld. Han har träffat psykologen 2 gånger med ca 3 veckors mellanrum. Pappa tar även medicin för mage och tarm, Omeprazol Sandoz 20mg, sedan våren 2005. Vet inte om denna påverkar depressionen. Läkaren som skrivit ut denna medicin är en allmänläkare som pappa tyckte mycket bra om. Problemen vi ser nu är dels att vi inte vet om det är rätt medicinering som pappa har, han verkar inte bli så mycket bättre på senare tid, snarare tvärtom.

En kväll glömda han att ta Mirtazapinen och morgonen därpå var han mycket piggare ... Har det någon koppling tro? Nästa frågeställning är att pappa inte har någon läkare som kan skriva ut nytt recept till honom. Skall han kontakta en allmänläkare (via vårdcentralen eller t.ex läkaren som skrev ut magmedicinen) eller är det bättre att kontakta någon specialist, om dessa har bättre vetskap om medicinerna och kanske kan ta ett helhetsgrepp?

Vilken typ skall detta vara isåfall? Psykoterapeuter, skriver dessa även ut recept? Pappa har fått en del negativa kontakter med läkare och jag vill att nästa gång skall det inte behöva bli så, han är mycket orolig för dessa möten. Ytterligare frågeställning är vilken typ av samtalsterapi han bör få. Bäst att fortsätta med den psykolog han nu har eller en psykoterapeut eller …?

Mycket tack på förhand för era kommentarer.

Svar:

Tack för Ditt brev.

Som jag uppfattar det är det flera frågor. De mediciner Du nämner är alla lega artis (OK) vid depressionsbehandling. Olika läkare kan välja olika preparat, men alla Du nämner har en antidepressiv effekt. Att någon läkare inte vill skriva ut det preparat som en annan läkare ordinerat är olyckligt. Jag kan tyvärr bara beklaga det. Det bör vara i samråd med patienten som man ordinerar en medicin. Blir man för trött till exempel, så kanske man skall välja en medicin som man blir mindre trött av. Detta bara sagt som ett exempel på biverkningar.

Sedan är det kanske inte alltid det är mediciner som är rätt behandling. Många gånger kan samtal vara en minst lika bra behandling. Jag tycker dock en läkare skall bedöma just den frågan. Det är inte likhetstecken mellan läkarkontakt och mediciner. Eller bör i alla fall i inte vara det. Den bedömningen kan mycket väl ske i primärvården av en distriktsläkare. När det gäller psykoterapeuter är det bara läkare som är psykoterapeuter som kan skriva ut mediciner. Många psykoterapeuter är inte läkare och de kan således inte skriva ut farmaka.

Med vänliga hälsningar Anders Berntsson chefsöverläkare, psykiater.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Biverkningar av mediciner mot depression

2011-08-10 | 14:07

av Jan Wålinder

Känner ett lätt tryck över bröstet.

2011-07-30 | 00:22

av Anders Clarberg

Medicinering vid långsam metabolisering

2011-08-10 | 01:01

av Anders Berntsson

Byte av läkemedel mot depression

2011-07-14 | 12:40

av Jan Wålinder

Panikångest och depression

2011-07-21 | 15:45

av Anders Berntsson

Risk för fosterskador av cymbalta mot depression

2011-05-27 | 09:06

av Anders Berntsson

Hur länge ska jag äta Citalopram? Vill ha medicinen hela livet ut

2011-06-15 | 15:48

av Jan Wålinder

Familj i kris - sonen har depression

2011-05-13 | 08:26

av Gunnar Bylin

Risk för fosterskador?

2011-05-27 | 09:04

av Anders Berntsson

Anonym diagnos?

2011-04-14 | 16:03

av Anders Berntsson

Minskad stress vid depression?

2011-04-26 | 16:44

av Jan Wålinder

Yr och konstig av Citalopram

2011-03-8 | 10:06

av Anders Berntsson

Må sämre vid tillfrisknande?

2011-02-28 | 10:52

av Jan Wålinder

Hur länge kan man äta Sertralin? Planerar att bli gravid

2011-02-17 | 13:41

av Anders Berntsson

psykisk störning

2011-01-5 | 17:08

av Jan Wålinder


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.