Depression kan drabba vem som helst
– Det är väldigt individuellt vad som utlöser en depression. Att ha dåliga dagar då man känner sig lite trött och seg och inte har någon större lust att gå till jobbet, det är en del av livet. Men är det däremot så att du under en längre tid, låt säga en vecka eller längre, känner att du inte har någon lust att stiga upp eller göra någonting kan det vara på tiden att ta kontakt med din läkare, säger Anders Berntsson, chefsöverläkare inom Psykiatri Nordöst på Danderyds sjukhus.
När hösten och vinter smyger sig på kan mörkret och yttre krav som jobb och skola påverka ens psykiska och fysiska hälsa. För att upprätthålla ett gott mod och undvika att bli hängig i onödan ger Anders Berntsson ett par enkla råd.
– Det finns vissa saker gemene man kan försöka ta till vara på som hjälper till att hålla ditt psyke i skick. Det första är att se till att ha någon fysik aktivitet, man bör åtminstone försöka röra på sig tre gånger i veckan så att man blir fysiskt trött. Ta en rask promenad, cykla eller någonting annat som får dig att må bra. Den andra viktiga faktorn är att undvika allt vad droger innebär, som till exempel alkohol. Mår man dåligt eller känner sig lite nere blir allting bara värre genom att bruka alkohol, så det är jätteviktigt att försöka hålla sig borta ifrån.
Utöver dessa ovannämnda faktorer pekar han även på vikten att ta vara på vänner och familj, och övriga saker som får en att må bra i både kropp och själ.
– Tyvärr är det många som saknar vänner och familj vilket ju är väldigt tragiskt. För dessa personer är det extra viktigt att försöka aktivera sig och hitta på saker som man tycker är roliga. I vissa fall har det kanske gått så långt att man inte längre finner glädje i någonting men då kan det vara nyttigt att göra aktiviteter som man tidigare tyckte var roligt.
Han beskriver depression som en glidande sjukdom, blir man deprimerad och inte tar tag i problemen i tidigt skede finns det en risk att det bara fortsätter nedåt i en destruktiv bana och man får svårt att ta sig upp på banan igen.
– Det är väldigt lätt hänt att depressionen blir ihållande. Det kan börja med att man känner sig trött om mornarna, det blir allt tyngre att stiga upp och ta tag i vardagen, man drar sig undan från sociala sammanhang och man känner inte längre någon lust att träffa människor. Andra symtom är att man får minskad matlust, man kanske inte klarar av att sköta sin hygien och till slut finns det en risk att man endast känner sig dålig och hopplös och man konstaterar för sig själv att ”jag är inte värd någonting”. Det är jättetråkigt när det går så långt så jag tycker att man bör uppsöka sin husläkare då man känner att deppigheten håller i sig i en dryg vecka, så att man förhoppningsvis kan förhindra att sjukdomen förvärras.
Tyvärr är depression väldigt skambelagt, säger Anders Berntsson, som betonar att det inte är en sjukdom som specifikt drabbar svaga människor. – Det är viktigt att komma ihåg att depression kan drabba vem som helst när som helst. Men tyvärr är det många som tycker att det är pinsamt att vara deprimerad och man vill inte känna sig deprimerad, då det framstår som en svaghet. Men så är det alltså inte och det är väldigt viktigt att komma ihåg. Man ska inte behöva ha skamkänslor för detta, särskilt inte med tanke på att det är så pass många som drabbas.
För personer som hamnat i en djup depression finns behandling och professionell hjälp att få. Men trots det kan det vara svårt att ta sig tillbaka från sjukdomen om man saknar vänner och familj. Anders Berntsson medger att det finns en stor komplexitet kring detta.
– Det är jättesvårt att säga hur man ska komma till rätta med detta problem som tyvärr många människor har. Det bästa jag kan rekommendera är att ta vara på dem som finns runt omkring oss. Ett leende till någon okänd på bussen kan förgylla såväl dennes som din egen vardag, och det tycker jag är värt att tänka på som medmänniska, avslutar Anders Berntsson, chefsöverläkare inom Psykiatri Nordöst på Danderyds sjukhus.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu