Psykiatri
Senast publicerade artiklarna
-
Läkarens tips: Så minskar du stressen under ledigheten
För många väntar ledighet och semester nu runt knuten, trots det kan det vara svårt att koppla av. Här ger Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, sina bästa tips för att hitta återhämtning.
3 Kommentarer -
Vi killar får ju inte må dåligt
Två av hans bröder dog i cancer, det hände obehagliga saker på jobbet och hans äktenskap kändes inte bra. Det blev till slut för mycket. Sune Håkansson sjönk ner i ett djupt depressionshål och han hade mycket svårt att ta sig upp igen.
-
Adhd - olika från person till person
Adhd är en vanlig funktionsnedsättning som drabbar cirka fem procent av alla barn och oftast finns kvar i vuxen ålder. Diagnosen är vanligare bland pojkar och män än bland flickor och kvinnor, men mörkertalet bland tjejer är förmodligen stort.
-
Unga mår allt sämre
Självmordsförsöken bland unga kvinnor har ökat dramatiskt och det är allt fler som vårdas på sjukhus för depression eller ångest, det visar Socialstyrelsens senaste folkhälsorapport. Netdoktors expert, Jan Wålinder menar att det speglar samhället.
-
När ska jag söka hjälp för depression?
Att söka hjälp är sällan ett lätt steg att ta, men inte desto mindre viktigt. Ibland kan det dessutom vara svårt att veta om det ens krävs professionell vård.
19 Kommentarer -
Kamp- och flykt och "spela död" - reaktioner i kroppen vid stress
Stress är en naturlig reaktion som svar på någonting som exempelvis upplevs som påfrestande, hotande eller upprörande. Stress kan yttra sig på många sätt och upplevs olika av olika personer. Vad som triggar en stressreaktion är individuellt, men kan vara allt från att h...
-
Ny behandling för hälsoångest (hypokondri)
De flesta av oss har någon gång oroat oss för vår hälsa. Kanske har vi känt något i vår kropp som avvikit från det normala, eller läst något som skrämde oss för stunden. Stark yrsel, plötslig bröstsmärta eller en annan kroppslig avvikelse fick oss, åtminstone för ett ög...
9 Kommentarer
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Bipolär sjukdom hos barn och unga
Bipolär sjukdom är allvarligt, men ofta svårt att upptäcka hos barn och unga. Under avgränsade episoder skiljer sig beteendet tydligt från barnets vanliga beteende.
-
Schizofreni, symtom och tecken
Symtom på schizofreni är bland annat social tillbakadragenhet, vanföreställningar och hallucinationer. Illustrationsfoto: Colourbox
-
Specifik fobi
Vid specifik fobi upplevs en stark rädsla som är knuten till vissa situationer, föremål, djur eller aktiviteter.
-
Sömn och sömnproblem
Sömnproblem är mycket vanligt vid depression. Forskning har påvisat direkta kopplingar till sömnbrist och depression, men det är svårt att veta vad som orsakar vad. Oavsett orsak och verkan är det viktigt att rätta till sömnproblem.
-
Mitt barn vill inte sova
Sömn är viktigt för alla människor. När man sover vilar man upp sig och samlar den nödvändiga energin till en ny dag. Men sömnen gör mer än så. Den hjälper en att bearbeta livets många intryck genom drömmar.
-
Misofoni (överkänslighet för ljud)
Misofoni är en form av ljudöverkänslighet där man har svårt för vissa ljud. Man kan bli irriterad, arg och uppleva hjärtklappning och tryck över bröstet.
-
Cannabis, hasch, marijuana
Cannabis räknas som narkotika och är inte lagligt i Sverige.
-
Bensodiazepinberoende
Bensodiazepiner är en grupp läkemedel som som används mot krampanfall, ångest och sömnsvårigheter. Bensodiazepiner är beroendeframkallande.
-
Depressionskänsla, symtomguide
Ett sätt att bedöma svårighetsgraden av en depression är att se i vilken mån man kan utföra tidigare dagliga uppgifter och aktiviteter.