Svensk smittad av EHEC
För första gången har en person utan någon koppling till Tyskland smittats i Sverige. Personen, hemmahörande i Skåne insjuknade med blodiga diarréer i mitten av juni, men mår bättre enligt Smittskyddsinstitutet.
Personen har alltså inte varit i Tyskland och inte heller någon anhörig. En utredning för att hitta smittkällan pågår, det är alltså oklart om smittan kommit från livsmedel i Sverige eller om det finns någon annan koppling till utbrottet i Tyskland.
Tidigare har Smittskyddsinstitutet i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer avrått svenskar från att äta råa groddar. Rekommendationerna kvarstår och gäller både groddar som odlas hemma och groddar som säljs i butik eller restaurang. 
En smittspårning pågår just nu och livsmedelsverket arbetar med att identifiera leverantörer av fröer till den svenska marknaden och följer också smittspårningsarbetet inom EU. Groddar misstänks vara orsaken bakom utbrotten i både Tyskland och Frankrike.
I övrigt ska man fortfarande följa de allmänna hygienråden: tvätta händerna före matlagning och skölj grönsaker noga.
Hittills har ehec-bakterien tagit livet av 47 personer, alla smittade i Tyskland.   
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu