Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Skratt ökar aptiten

Annons

Ett gott skratt förlänger inte bara livet, utan det sätter även fart på aptiten. I en ny studie har amerikanska forskare sett att skojiga filmer ökar aptiten hos den som tittar på dem.&nbspDäremot märks ingen effekt alls på matlusten då personer tittar på de starka inledningsscenerna i krigsfilmen Rädda menige Ryan. Tidigare studier har kunnat konstatera att skratt är bra och nyttigt. Skratt minskar nivåerna av stresshormoner som kortisol och adrenalin, får vårt immunsystem att öka produktionen av antikroppar och gör att kroppens skyddande celler aktiveras. Nu har forskarna kommit fram till att humor har flera andra biverkningar.

I den amerikanska studien har ett antal försökspersoner fått titta på en komedi eller stå-upp-komiker som de gillade. Forskarna kunde se att personerna fick en sänkning av både blodtryck och halten av leptin i blodet, ett hormon som begränsar aptiten. Men samtidigt kunde de även notera att skratt gjorde så att halten ghrelin ökade, som är ett hormon som sätter fart på matlusten ungefär på det sätt som sker efter ett motionspass.

Annons
Annons

Studieresultaten menar dock inte att man behöver bli överviktig bara för att man har roligt. Det är snarare så att effekterna av ett gott skratt på många sätt liknar vad som sker i kroppen vid fysisk aktivitet, hävdar forskarna, som därför ser så kallad skratterapi som ett bra alternativ inom vården för patienter som borde motioner men som av någon anledning inte kan göra det. Forskarna menar till exempel att skratt kan vara rätt metod att behandla gamla som rör sig för lite, har tappat matlusten och är deprimerade. Samma sak gäller för smärtpatienter som ofta tappar aptiten på grund av kemiska förändringar i kroppen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.