Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Samarbete vid hjärtstopp räddar fler liv

Om ambulans, räddningstjänst och polis får larm om hjärtstopp samtidigt kan fler liv räddas, det visar en ny svensk studie.  


Publicerad den: 2018-01-08

Annons

När räddningstjänst och polis larmas vid ett hjärtstopp kan hjärt-lungräddning eller defibrillering påbörjas en minut snabbare än om bara ambulansen larmas. Det visar den svenska studien Saving more lives in Sweden, SAMS, skriver Dagens Medicin.  

Räddningstjänsten på plats innan ambulans

I studien, som genomfördes av en forskargrupp från Karolinska institutet och Högskolan i Borås, ingick nio svenska län: Stockholm, Västra Götaland, Halland, Jönköping, Dalarna, Jämtland, Uppsala och Kalmar. 

Samtliga län införde alltså en rutin där larm om hjärtstopp, utanför sjukhus, även skickades till räddningstjänst och/eller polis, för att se om det kunde förbättra överlevnaden. I nästan hälften av fallen var räddningstjänsten på plats före ambulans, skriver Dagens Medicin.  

Även överlevnaden efter 30 dagar var högre i interventionslänen, 9,5 procent jämfört med 7,7 procent i övriga län. 

Annons
Annons

 

[ReadMoreLinkBoxSecond]

Har fortsatt med arbetssättet

Ingela Hasselqvist-Ax, som är anestesisjuksköterska och forskare vid Karolinska institutet och en av dem som ligger bakom studien, menar att alla län som deltagit i studien varit väldigt positiva till detta arbetssätt och många av dem har försatt med det. Och i Skaraborg har samarbetet gått vidare. Där har en avtalsmall tagits fram som underlättar samarbetet, berättar Jan-Otto Andersson, utbildningsledare inom ambulanssjukvården för Dagens Medicin. 

Annons
Annons

– Vi ser bara fördelar med samarbetet. Förutom att kunna rädda fler liv ser vi andra positiva effekter som att vi är fler personer på plats som till exempel kan ta hand om anhöriga, säger han. 

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/01/05/larm-till-fler-raddar-liv/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.