Multiresistenta bakterier ökar
En förklaring till ökningen är att vi tar med oss bakterierna från utlandet, bland annat genom livsmedel.
– Det problematiska är att man kan vara bärare utan att ha symptom, så det kan sprida sig i hela samhället utan att man märker det. Det är först när man blir svårt sjuk som det blir ett problem. Och ju mer det ökar i samhället desto större sannolikhet att svårt sjuka drabbas och får svårbehandlade infektioner, säger hon.
Doktorsavhandlingen har studerat utvecklingen av en grupp enzymer, ESBL, som kan bildas av tarmbakterier. ESBL bryter ned de flesta antibiotika ur pencillingruppen, vilket gör medicinen verkningslös. Sedan 2007 har denna antibiotikaresistensproblem ökat. Det var också då anmälningsplikten för ESBL infördes.
– En förklaring till ökningen är att vi importerar de här bakterierna när vi reser. I Sverige är läget ganska bra, vi har ändå fortfarande ganska låga nivåer i hela bakteriepopulationen av den här typen av resistens. Men om man åker till södra Europa eller utanför Europa så är nivåerna väldigt mycket högre, säger Alma Brolund.
Alma Brolund menar att situationen i Sverige fortfarande är ganska god, det tack vare vår restriktiva antibiotikaanvändning.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu