Mindre bioskrivare hoppas påskynda utskrivning av organ
De mindre 3d-printarna är både lättare och billigare i drift jämfört med skrivarna som används av dagens bioingenjörer. Trots sin storlek kan den producera samma strukturer som större bioskrivare – dessutom är cellöverlevnaden bättre.
– Vi kan printa öra med den och vi kan printa celler, men det är framför allt ett startverktyg för dem som vill gå in i 3d-bioprintingteknologin, säger Paul Gatenholm som är professor i biopolymerteknik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, till Sveriges Radio.
”En helt ny värld för forskare”
Han hoppas att de mindre bioskrivarna ska påskynda utvecklingen inom bioprinting. I och med att de nya bioskrivarna är billigare kan fler forskare nyttja tekniken för att ta fram tredimensionella organ med celler inuti. I en sådan struktur beter sig troligtvis cellerna mer som de skulle göra i kroppen, jämfört med celler som växer i en tvådimensionell miljö i odlingsskålar.
– Det är en helt ny värld för en stamcellsforskare som tidigare bara har odlat på en platta. Då blir det bara som en våning, om du jämför ett envåningshus med ett tiovåningshus. Det blir en revolution för dem.
Troligtvis är det främst forskare inom läkemedelsbranschen och stamcellsforskningen som kommer intressera sig för metoden, menar Paul Gastenholm.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu