Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kaffe – bra för hälsan

Annons

För vissa sjukdomar är det möjligt att koffein faktiskt skulle kunna vara ett framtida läkemedel, men det finns också tillfällen då man bör ta det lugnt med kaffedrickandet. Bertil Fredholm, professor i farmakologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet, berättar om kaffets eventuella effekter.
– Till exempel finns data som antyder att några koppar kaffe och sudoku på morgonen kan vara väl så effektivt som de läkemedel som läkemedelsindustrin försökt hitta för att motverka åldersberoende demenssjukdomar, säger Bertil Fredholm, till Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.

Med jämna mellanrum kommer nya rön om kaffets påverkan på vår hälsa. Oftast handlar det om negativa effekter men nu dryftas kaffets möjliga goda inverkan på oss människor.
– Både Parkinsons och Alzheimers sjukdom innebär att man förlorar funktioner hos nerver i hjärnan. Det verkar som om kaffet kan förhindra förlusten av just de nervceller som är viktiga för att kontrollera motorik. Koffein hindrar den förlusten. Även den nervförlust man kan få vid Alzheimers sjukdom kanske kan motverkas av koffein, säger Bertil Fredholm.

Annons
Annons

Däremot är forskarna överens om att kaffedrickandet inte är en god id&eacute för den som är gravid, då koffeinet i värsta fall kan leda till spontan abort. Men det kan också leda till effekter som stannar kvar under lång tid och påverkar det vuxna barnet.
– Det finns forskningsresultat som tyder på att barn till mammor som fått i sig koffein under graviditeten kan få beteendeförändringar genom att de reagerar kraftigare än andra på centralstimulerande medel, säger Bertil Fredholm.&nbsp&nbsp&nbsp

Forskarna påpekar dock att det fortfarande krävs fortsatta studier där man tar reda på folks livslånga kaffe- och tekonsumtion för att med säkerhet slå fast koffeinets positiva effekter.
– Det har börjat komma sådana studier och de ger oss framför allt positiva besked, säger Bertil Fredholm. Men vi har inte hela facit än.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.