Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Juridiskt tveksamt att filma sin läkare


Publicerad den: 2012-05-21

Annons
Patienter och anhöriga som inte litar på sin läkare kan enkelt filma eller göra ljudinspelningar under besöket. Men fenomenet, som skapat oro bland vårdpersonal, kan vara olagligt.

– Om någon spelar in utan att informera och utan att själv delta i ett enskilt samtal kan det vara fråga om olovlig avlyssning, säger Anders Alexandersson på Socialstyrelsen.

ST-läkaren Jacob Endler, har varit med om detta och berättar för Netdoktor om hur han filmats av anhöriga när han la en epiduralbedövning.

– Ett fenomen tycks breda ut sig där patienter vill dokumentera vården för att kunna använda som bevis vid en eventuell felbehandling, vilket jag misstänkte var den verkliga anledningen till filmandet. Jag kände mig irriterad och misstrodd.

Annons
Annons

Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen, menar att det inte finns något riktigt bra svar på frågan om hur läkare ska hantera situationer som dessa.

– Regler i hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen anger att vården så långt som möjligt ska utformas och genomföras i samråd med patienten, och att patienten ska visas omtanke och respekt. I detta kan ingå att medverka i och tillåta en inspelning, för att patienten senare ska kunna gå igenom vad som diskuterats och på så sätt få lättare att förstå vad som avhandlats under läkarbesöket.

Men, understryker Anders Alexandersson, om patienten eller den anhörige väljer att spela in läkarbesöket utan att informera vårdpersonalen, och utan att själv delta i samtal som spelas in, kan det vara fråga om olovlig avlyssning.

En enkätundersökning som Svenska Dagbladet genomfört visar att sex av landets sju universitetssjukhus haft problem med patienter som dokumenterar besök, och att personal känt oro och obehag av detta. Även Arbetsmiljöverket har uppmärksammat problemet. Under en inspektion på Astrid Lindgrens Barnsjukhus 2010 upptäckte man att personalens oro över filmande anhöriga, och över att hamna med namn och bild på internet, var så stor att den gick ut över arbetet.

Annons
Annons
Har du någon gång filmat vårdpersonal? Och i så fall varför? Diskutera direkt under artikeln

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.