Halv miljon matförgiftas varje år
Årligen matförgiftas omkring en halv miljon svenskar, enligt en undersökning som Livsmedelsverket gjort. Ett par tusen fall av matförgiftning bekräftas via rapporter till Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet varje år.
– Mörkertalet är stort och nu vet vi hur stort det är. Om de som matförgiftas anmälde det till kommunens miljö- och hälsokontor skulle myndigheterna lättare kunna spåra utbrott och förhindra att fler drabbas, säger mikrobiologen Mats Lindblad på Livsmedelsverket.
Tidigare undersökningar visar att varje matförgiftad person i genomsnitt förlorade 500 kronor i kostnader och utebliven inkomst. Och för samhället i stor betyder en halv miljon matförgiftningar en förlust på cirka en miljard kronor. I undersökningen har Livsmedelsverket bland annat frågat vad matförgiftade gör för att kurera sig och de allra flesta svarar att de köper speciella matvaror för att få bukt med besvären, som till exempel blåbärssoppa, coladrycker med särskild bakteriekultur, skorpor, filmjölk och nyponsoppa.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu